Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elkezdtek spórolni a 4-es metrón

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétmilliárd forinttal olcsóbb lesz a 4-es metró, mert kerületi kezdeményezésre ki tudtak belőle spórolni egy szellőzőaknát. Lakos Imre XI. kerületi alpolgármester szerint elképzelhető, hogy máshol is lehet költségmegtakarítást találni a beruházásban.

Számos szellőző lesz a 4-es metró nyomvonalán, az egyiket a XI. kerületi Petzval utcai lakótelep egyik játszótere alá tervezték, így megépítéséhez el kellene bontani a játszóteret.

A lakók emiatt tiltakoztak, ezért kezdte el csaknem másfél évvel ezelőtt vizsgálni a kerület, hogy kiváltható-e a szellőző - mondta az InfoRádióban Lakos Imre. A XI. kerület alpolgármestere hozzátette: konzultáltak a beruházóval és a tervezővel is, és kiderült: a probléma orvosolható.

Ráadásul a beruházás költsége így majdnem 2 milliárd forinttal lesz kevesebb - tette hozzá Lakos Imre.

Arra a kérdésre, hogy vajon hány kiiktatható műtárgyat terveztek még bele a metróba, az alpolgármester azt felelte: érdemes elgondolkodni azon, hogyan csökkenthetők még a költségek.

A metróépítés kapcsán egyébként Újbuda az egyetlen kerület, amely területhasználati díjat kér. Az alpolgármester szerint azonban csak néhány 10 millió forintról van szó, amely így a beruházást nem veszélyezteti, a kerület viszont ebből a pénzből fogja helyreállítani az építők által használt területeket, például a Bikás parkot.

Hanganyag: Tenczer Gábor