eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Létezik legális kiskapu az egészségbiztosításban

Idén már munka- és társasági szerződéssel, munkáltatói igazolással is lehet ideiglenesen rendezni az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztáraknál a biztosítotti jogviszonyt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

Az InfoRádió értesülése szerint van olyan járóbeteg-szakrendelés, ahol a vitatott biztosítási státuszú betegek 10 százaléka már rendezte jogosultságát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes rendszerében ez azonban nem látszik.

Az OEP főosztályvezetője az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, hogy akár hónapok telhetnek el a biztosítotti jogviszony végleges rendezése - amelyet már az APEH-nál kell intézni - és ennek a rendszerben történő megjelenése között, ha hibásan teszi valaki a bejelentést.

A késes oka nemcsak ez, hanem az APEH és az OEP közötti lassú információáramlás is lehet - tette hozzá Farkasinszki lldikó.

Ugyanakkor ha valaki rendelkezik olyan okirattal - határozat, társasági szerződés, iskolalátogatási vagy munkáltatói igazolás - amely valószínűsíti, hogy rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, és a dokumentumot beviszi a lakóhelye szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, akkor azonnal feltüntetik a jogosultak között - hívta fel a figyelmet az idén megnyílt lehetőségre a főosztályvezető.

Farkasinszki lldikó ezt az eljárást tanácsolja azoknak, akik azt az információt kapják, hogy nem rendezett a jogviszonyuk, és rendelkeznek igazoló erejű dokumentummal. Így a jogviszony végleges rendezése alatt is zöld lámpát kapnak a biztosítónál.

Az OEP főosztályvezetője kitért arra is, hogy naponta az ellátásért jelentkezők 5-7 százaléka kap piros lámpát, azt az információt, hogy rendezetlen a jogviszonya.

Folytatják

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön beszélt arról, hogy idén is folytatódik a biztosítotti jogviszonyellenőrzés.

Januártól a rendezetlen jogviszonyú emberek adatait az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átadhatja az APEH-nek, amely vizsgálatot kezdeményezhet.

Az államtitkár hangsúlyozta: az egészségügyi ellátást mindenkinek meg kell kapnia ingyen, függetlenül attól, hogy van-e jogviszonya, vagy nincs.

Az InfoRádió kérdésére Kincses Gyula közölte: jelenleg biztosan 200 ezer fölött van azok száma, akik nem rendezték biztosítotti jogviszonyukat.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×