Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Létezik legális kiskapu az egészségbiztosításban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén már munka- és társasági szerződéssel, munkáltatói igazolással is lehet ideiglenesen rendezni az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztáraknál a biztosítotti jogviszonyt - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.

Az InfoRádió értesülése szerint van olyan járóbeteg-szakrendelés, ahol a vitatott biztosítási státuszú betegek 10 százaléka már rendezte jogosultságát, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számítógépes rendszerében ez azonban nem látszik.

Az OEP főosztályvezetője az InfoRádiónak nyilatkozva elismerte, hogy akár hónapok telhetnek el a biztosítotti jogviszony végleges rendezése - amelyet már az APEH-nál kell intézni - és ennek a rendszerben történő megjelenése között, ha hibásan teszi valaki a bejelentést.

A késes oka nemcsak ez, hanem az APEH és az OEP közötti lassú információáramlás is lehet - tette hozzá Farkasinszki lldikó.

Ugyanakkor ha valaki rendelkezik olyan okirattal - határozat, társasági szerződés, iskolalátogatási vagy munkáltatói igazolás - amely valószínűsíti, hogy rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, és a dokumentumot beviszi a lakóhelye szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, akkor azonnal feltüntetik a jogosultak között - hívta fel a figyelmet az idén megnyílt lehetőségre a főosztályvezető.

Farkasinszki lldikó ezt az eljárást tanácsolja azoknak, akik azt az információt kapják, hogy nem rendezett a jogviszonyuk, és rendelkeznek igazoló erejű dokumentummal. Így a jogviszony végleges rendezése alatt is zöld lámpát kapnak a biztosítónál.

Az OEP főosztályvezetője kitért arra is, hogy naponta az ellátásért jelentkezők 5-7 százaléka kap piros lámpát, azt az információt, hogy rendezetlen a jogviszonya.

Folytatják

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön beszélt arról, hogy idén is folytatódik a biztosítotti jogviszonyellenőrzés.

Januártól a rendezetlen jogviszonyú emberek adatait az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átadhatja az APEH-nek, amely vizsgálatot kezdeményezhet.

Az államtitkár hangsúlyozta: az egészségügyi ellátást mindenkinek meg kell kapnia ingyen, függetlenül attól, hogy van-e jogviszonya, vagy nincs.

Az InfoRádió kérdésére Kincses Gyula közölte: jelenleg biztosan 200 ezer fölött van azok száma, akik nem rendezték biztosítotti jogviszonyukat.

Hanganyag: Gál Ildikó