eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Ennyiből a kormány sem tud színvonalas egészségügyet fenntartani

A Magyar Orvosi Kamara és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal eljuttatta a parlamenti pártoknak és a köztársasági elnöknek az általuk támogatott egészségbiztosítási javaslatot. A koncepció szerint az OEP helyett egy független szervezet jönne létre a "pénztári" és ellátási feladatok megszervezésére. A MOK elnöke hozzátette: a jobb ellátáshoz viszont több pénzre volna szükség.

Az Európai Unió országai átlagosan a GDP 7-8 százalékát költik az egészségügyre. Magyarországon azonban jelenleg csak a 4,7 százalékát, a jövő évi költségvetési javaslat értelmében azonban már csak a bruttó hazai össztermék 4,3 százaléka szolgálja a gyógyulást és a gyógyítást - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István hozzátette, hogy a tervek szerint az arány 2010-re már csak 3,9 százalékra csökken, azaz a GDP-hez viszonyítva is nagyjából fele annyi lesz, mint a többi uniós ország átlaga.

Mindebből szerinte sem a kormány javaslata alapján, sem a MOK elképzelései szerint nem lehet színvonalas ellátást nyújtani, ezért úgy látja: több pénzre van szükség az egészségügyben.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata tartalmazza azt is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt fel kell váltania egy zártan és függetlenül gazdálkodó intézménynek, amely hosszú távon tudja szolgálni az emberek egészségét.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×