eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bizottságosdi magyar módra

Több szakértői, vagy eseti bizottság létrehozását is kezdeményezte korábban az MSZP-frakció és Gyurcsány Ferenc kormányfő, eddig legtöbb esetben kézzelfogható eredmény nélkül. Legutóbb a szürke- és a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottság felállításáról született döntés.

A kormány kezdeményezésére még tavaly novemberben alakult meg az a kilenc fős munkacsoport, amelyik az őszi zavargások előzményeit, okait, hátterét vizsgálta, és értékelte az eseményeket.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság vezető elnöke, Gönczöl Katalin nevével fémjelzett bizottság csaknem három hónapig ülésezett, és a vizsgálat végén idén februárban megállapította a miniszterelnök, a köztársasági elnök, az akkori budapesti rendőrfőkapitány, az ORFK egyik helyettes vezetője, a Fidesz, és a szélsőjobboldali mozgalmak felelősségét.

A testület ajánlásai közül csak néhány valósult meg, így például a rendőrök azonosíthatósága, de az például nem, hogy a kormány tudománypolitikájában helyezzen nagyobb hangsúlyt a nemzetfogalom különböző értelmezéseinek feltárására és tisztázására, a magyar társadalom jelenlegi struktúrája és az integráló/dezintegráló tényezők vizsgálatára, az ifjúsági és a közművelődési kérdésekre.

Bizottság a fogyasztóvédelem érdekében...

Az MSZP-frakció javaslatára márciusban jött létre a fogyasztóvédelmi eseti bizottság. A testület felállításának célja az állampolgárok széleskörű tájékoztatása volt a fogyasztói jogokról. A testület azóta többször ülésezett, és javaslatokat is készített.

...a korrupció ellen...

Június elején egy újabb, úgynevezett korrupcióellenes testület létrehozásáról döntött a kabinet. A bizottság feladata a korrupcióellenes stratégia kidolgozása. Vizsgálatot nem kezdeményezhet, azonban javaslatot tehet a kormány felé. A munkacsoport tevékenységéről ez idáig keveset lehet tudni.

...olajügyekben

Folytatva a sort, június végén már ülésezett az a bizottság, amelyet a Kármán Irén tényfeltáró újságíró elleni támadás után hozták létre. A testület feladata, hogy a 90-es évek olajszőkítési és olajhamisítási ügyeinél törölje a titkosítási minősítést azokban az esetekben, amelyekben ennek fenntartásához nem fűződik bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági érdek.

A munkacsoport első ülését Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítására kijelölt miniszter hívta össze. A munka eredményeképpen húsz, korábban titkosított, olajügyi iratot hozott nyilvánosságra a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezek között volt olyan, amelyiket eredetileg 2078-ig titkosítottak volna.

Az Orbán-kormány Gripen-beszerzéseit is vizsgálják

A kormány kezdeményezésére augusztusban újabb bizottság jött létre a honvédelmi tárca államtitkárának elnökletével. Ez volt az Orbán-kormány Gripen-beszerzést megelőző szerződéskötését és annak körülményeit vizsgáló bizottság. Ez a testület október közepére készíti el a jelentését.

Az állambiztonsági iratok ügye

Szeptember elején ülésezhetett a kormány jóvoltából az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői testület. Az ügynökbizottság néven ismert munkacsoport elnöke Kenedi János történész az InfoRádiónak azt mondta: az állami bűnözés természetét szeretnék kutatni egészen februárig. Cél pedig, hogy javuljon az ügynökökkel, ügynökügyekkel összefüggő adatokhoz való hozzáférés.

Kifehéríteni a feketegazdaságot

A következő bizottságot, a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő testületet Gyurcsány Ferenc hívta életre. A 3 fős munkacsoport a múlt héten tartotta alakuló ülését, feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje a feketegazdaság visszaszorítását, illetve a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeit.

A Fidesz a kormányzati negyed építését vizsgálná


A Fidesz idén tavasszal a kormányzati negyed építésének vizsgálatára javasolta eseti bizottság létrehozását. Balsai István és Cser-Palkovics András országgyűlési képviselők bejelentették: az ellenzéki párt szerint szükség van a kormányzati negyed előkészítésének és megvalósításának szakmai, pénzügyi és gazdasági kontrolljára.

A Fidesz javaslata szerint a 10 tagú bizottság elnökét a legnagyobb ellenzéki párt, alelnökeit a kormánypártok delegálnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×