eur:
388.75
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Drámai jelentés: rosszul élnek a magyar gyerekek

Az ENSZ gyermekvédelmi alapjának átfogó jelentése szerint Magyarország 21 fejlett ország közül a 19. helyen található a gyermekjólét tekintetében. Magyarország rosszul teljesített az anyagi jólét (20. hely) és a veszélyeztetettség (18.) tekintetében. A jelentésből az is kiderül, hogy Magyarországon az átlagosnál jobban működnek a családi kapcsolatok.

Az UNICEF 21 fejlett országot vizsgált meg és elemzett jelentésében, melyből kiderül, hogy a gyerekek élete általában az észak-európai országokban a legjobb, míg Magyarországon, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a legrosszabb.

Az UNICEF hat szempontból vizsgálta a gyerekek életlehetőségeit és az őket fenyegető veszélyeket. Az anyagi jólét, az egészségügy és biztonság, az oktatás, a családi kapcsolatok, a viselkedés és veszélyek valamint a szubjektív életérzés közül Magyarországon egyedül a családi kapcsolatok működnek az átlagosnál jobban.

Fontosabb megállapítások

A listát Hollandia vezeti, amely az egyetlen ország, amelyik minden vizsgált kategóriában az első tíz közé tudott kerülni. A lista első felét egyébként az észak-európai országok uralják (Hollandia után Svédország, Dánia, Finnország következik a sorban), de a jelentés hangsúlyozza, hogy minden kormánynak van miben javulnia.

Érdekesség, hogy a lista végén az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság áll, őket előzi meg a 19. helyen Magyarország. Mindez azért is elgondolkodtató, mert jelzi: a gyermekek jóléte elsősorban nem anyagi kérdés (ezt jelzi Lengyelország és Csehország 14. és 15. helye).

Munkanélküli szülők, rossz anyagi körülmények

Ha már az anyagi javaknál tartottunk, Magyarország itt a lista utolsó előtti helyén található, csak Lengyelországot előzi meg. Érdekesség, hogy a 17-19. helyen az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsán sokat emlegetett minta, Írország áll. Ezzel szemben a cseh gyerekek a lista közepén, a 11. helyen találhatóak. Az első három sorrendje: Svédország, Norvégia, Finnország.

Magyarországon különösen rossz a helyzet akkor, ha azt a listát nézzük, mely munkaképes korú, ámde munkanélküli szülőkkel élő gyerekeket vizsgálja, ebben az összevetésben ugyanis Magyarország az utolsó. A családok "relatív alacsony jólétét" vizsgálva Magyarország a 19, csak Csehország és Lengyelország található mögötte. (Az élvonal: Norvégia, Hollandia, Svédország.)Sok a csecsemőhalál

A vizsgált 21 országban a magyar újszülötteknek a legrosszabbak a túlélési esélyeik. Az egyévesnél fiatalabb gyerekeknél Magyarországra esik a legtöbb halálozás, érdekes, hogy a 20. helyen az Egyesült Államok található. Európában Finnországban, Svédországban és Norvégiában a legjobbak az újszülöttek kilátásai.

Szintén a lista utolsó helyén szerénykedik Magyarország a gyerekek születési súlya tekintetében, itt Görögország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság áll közvetlenül a magyarok előtt.

Amiben a magyarok az élbolyban vannak

Az egyévesnél idősebb, de kétévesnél fiatalabb kisgyerekeket viszont Magyarországon védik a legjobban védőoltásokkal, a második helyen Csehország, a harmadikon Lengyelország áll.

Európai összehasonlításban nagyon jónak mondhatóak Magyarországon a családi kapcsolatok, hiszen itt beszélgetnek a legtöbbet a szülők a gyerekekkel. (Második Olaszország, harmadik Finnország.) A lista túlsó végén Svájc, Ausztria és Németország található.

Átlagosan elhízott, sokat dohányzó, verekedős iskolások

Az UNICEF vizsgálta az iskoláskorú (11-15 éves) gyerekek étkezési szokásait is. Ezek szerint a magyar gyerekek közül kevesen reggeliznek az iskolai napokon (a listán a 18. helyet foglalja el Magyarország, a legrosszabb a helyzet Görögországban, a legjobb Portugáliában), viszonylag gyakran esznek gyümölcsöt (14. hely) és csak átlagosan elhízottak (13. hely).

A jelentésből az is kiderül, hogy a magyar 11-15 évesek közül viszonylag sokan dohányoznak (15. hely), isznak (16. hely), viszont keveset használnak cannabist (5. hely) és a 15 évesek közül kevésnek volt már szexuális kapcsolata (5. hely).

Némileg ellentmondó adat, hogy míg Magyarországon kevés gyereket bántalmaztak az iskolatársai (3. hely), viszont itt mondták azt a legtöbben, hogy a felmérést megelőző évben részt vettek verekedésben.

A teljes jelentést elolvashatja itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×