eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Török Gábor: nehéz helyzetben az ellenzék

A parlamenti helyek több mint fele már elkelt, további 110 helyről április 23-án dönthetnek a szavazók. Ezen kívül a kompenzációs listán több mint 60 mandátum sorsa dőlhet el - annak függvényében, hogy melyik párt hogyan szerepelt a választáson.

A parlamenti választások első fordulója előtt az elemzők még arról beszéltek, hogy az SZDSZ lehet a mérleg nyelv. Azaz, ha bejut a parlamentbe, a liberális párt döntheti el: ki alakítson kormányt.

Ám az első fordulóban az MDF is átlépte a bejutási küszöböt. Mivel a hazai választási rendszer összetett, nehéz pontosan előre megjósolni: melyik párt hány helyet szerezhet meg. Most annyi biztos, hogy 110 egyéni választókerületi hely még kiadó.

Ezen felül van még a kompenzációs lista is, ez valamivel több mint 60 képviselőt jelent.

A helyek elosztása azonban attól függ, hogy melyik párt hogyan szerepel a voksoláson.

Török Gábor politológus korábban arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy számításai szerint az MDF körülbelül 10 helyet, az SZDSZ pedig 15-öt szerezhet meg a kompenzációs listáról.

A többi mandátumon pedig a Fidesz és az MSZP osztozik. A szakember az InfoRádiónak nyilatkozva később azt mondta: nehéz helyzetbe került a nagyobbik ellenzéki párt azután, hogy az MDF elzárkózott az együttműködés elől.

Török Gábor emlékeztetett arra, hogy ha a választókat meg is győzi a Fidesz, hogy rá szavazzanak, az MDF-fel, mint párttal nem megoldott a parlamenti együttműködés.

Fölmerül tehát a kérdés, hogy ki lesz az idei voksoláson a mérleg nyelve. A politológus szerint ez a mandátumok pontos ismeretében dőlhet csak el. Török Gábor szerint nagy valószínűséggel kizárható, hogy a Fidesz egyedül többséget szerezzen.

Török Gábor azt sem tartja kizártnak az elmúlt időszak eseményei után, hogy a jobboldali szavazók elbizonytalanodnak, és nem mennek el voksolni, így pedig az MSZP egyedül is megszerezheti a kormányalakításhoz szükséges többséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×