eur:
392.29
usd:
365.59
bux:
66812.59
2024. április 26. péntek Ervin

Veszélyes az illegális madárkereskedelem

A vadon befogott és illegálisan importált díszmadarak is hordozhatják a madárinfluenza vírusát - mondta az Inforádiónak a WWF Magyarország fajvédelmi programvezetője.

Európa az illegális délkelet-ázsiai madárkereskedelem legnagyobb felvevő piaca - közölte Steiner Attila.

A távol-keleti országokból, Vietnámból vagy Hongkongból hatalmas mennyiségben szállítanak illegálisan vadmadarakat Európába. Ezek jelentős részét nem vizsgálta meg állatorvos.

Az állatokat gyakran összezsúfolva tartják, és csirkével etetik. Nem kizárt, hogy a papírok nélkül behozott vadmadarak is terjesztik a madárinfluenzát.

Európában a legtöbbet Nagy-Britanniában vásárolnak ezekből az állatokból, a magyar felvevőpiac viszonylag kicsi.

Steiner Attila hangsúlyozta: a tenyészetekben, zárt környezetben tartott díszmadarak semmilyen veszélyt nem jelentenek.

A vadmadarakat nem lehet beoltani

Bár az állatkerti madarakat beoltják, a magyarországi ritka és fokozottan védett madárfajok befogása és oltása kivitelezhetetlen. A Kárpát-medencében ugyanis milliós nagyságrendben élnek vadmadarak.- mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűzési Központjának vezetője.

Karca Zsolt ornitológus az InfoRádióban közölte: bízik abban, hogy a madárinfluenza megmarad a vízimadarak között terjedő betegségnek.

Azt mondta: a ritka madarak befogása nagyobb kárt jelentene számukra, mint hasznot. Az öreg állatokat ráadásul nem is lehet befogni. Gyűrűzéskor sem lehet beoltani őket, mivel gyűrűt csak a fiókák töredéke kap.

Az ornitológus mindenkit arra kér, ne bántsák a lassacskán megérkező vándormadarakat.

Uniós pénz Ankarának

Rendkívüli segélyként csaknem 8,5 millió eurót ad az Európai Bizottság Törökországnak, hogy elősegítse a madárinfluenza terjedésének megakadályozását.

A török kormány 2 millió euróval járul hozzá a programhoz, amelynek keretében laboratóriumi berendezéseket, a vírus kimutatására szolgáló gyorsteszteket és biztonsági felszerelést szereznek be.

Törökországban december vége óta 21-en fertőződtek meg madárinfluenzával, közülük 4-en belehaltak a betegség szövődményeibe. Õk voltak a madárinfluenza első áldozatai Délkelet-Ázsián és Kínán kívül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×