eur:
388.94
usd:
361.98
bux:
68690.53
2024. május 8. szerda Mihály

Inkább kevesebb gáz legyen, de olcsó

Úgy tűnik az év eleji mini gázválság nem ijesztette meg annyira a magyar földgázfogyasztókat, hogy hajlandóak legyenek többet fizetni a biztonságosabb ellátásáért - ez derült ki az EnergiaInfó múlt heti felméréséből. A megkérdezett fogyasztók 95,4 százaléka ugyanis elutasította, hogy a gáz árának emelésével ellátásbiztonsági beruházást finanszírozzanak.

Az EnergiaInfó által megkérdezett fogyasztók több mint 95 százaléka úgy vélekedett, hogy nem szeretne többet fizetni egy, a jelenleginél biztonságosabb gázellátásért.

Az év eleji orosz-ukrán mini gázválságot követően a szakemberek világossá tették, hogy a magyarországi földgáz rendszer igen sebezhető, elkerülhetetlen a bővítése, ha a január elején tapasztalt ellátási problémákat valamilyen módon kezelni kívánjuk.

Kellene egy harmadik betáplálási pont

Az orosz gázimport biztonságosabbá tétele érdekében szakemberek szerint szükséges lenne egy harmadik nemzetközi betáplálási pont kialakítása a beregdaróczi és a baumgarteni mellé, és meg kell épülnie egy 1,2 milliárd köbméteres, stratégia gáztárolónak is.

Utóbbi beruházás hozzávetőlegesen 150 milliárd forintba kerülne, és az előzetes becslések szerint köbméterenként 1-1,1 forinttal növelné a földgáz fogyasztói árát.

Szakértők szerint nemcsak Magyarországon, de Európa szerte aktuálissá vált a kérdés, vajon a fogyasztók hajlandók-e többet fizetni a földgázért, hogy az ellátás biztonságosabb legyen. Magyarországon az EnergiaInfó által megkérdezettek nagy többsége nemmel válaszolt.

Ez elemzők szerint arra enged következtetni, hogy a fogyasztók nem látták olyan tragikusnak a helyzetet a januári miniválság idején, illetve nem tartanak attól, hogy tartós fennakadás állna elő az orosz importban.

Cseppfolyós földgáz sem kell

A válaszadók 66,7 százaléka szerint a magyar piacon nincs szükség a cseppfolyós földgázra.

A stratégiai tározó megépítéséről mindazonáltal már döntött a parlament. A beruházás iránt, mint beszámoltunk róla, három érdeklődő is van. A német Ruhrgas, a Mol és a Gazprom is kifejezte hajlandóságát a gazdasági minisztérium illetékesei szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×