eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor: 2005 a beletörődés éve volt

Orbán Viktor szerint 2005 a beletörődés és a luxuspolitikából való kiábrándulás éve volt. A Fidesz elnöke ezt évértékelő beszédében mondta a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén. Magyarországnak egy munkaalapú gazdaság felé kell fordulnia, mert "havi 70 ezer forintból nem lehet megélni" - mondta a volt kormányfő. Úgy fogalmazott: a szolidaritás és a "közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus", a 21. század és a múlt század között kell választani az elkövetkező választáson.

Évértékelő percről percre

A rendezvény elején Martonyi János, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke gratulált a ma 75. születésnapját ünneplő Mádl Ferencnek. A volt köztársasági elnök felesége társaságában személyesen is részt vett a 10 esztendős egyesület rendezvényén. Martonyi János felidézte, hogy a volt államfő korábban elnöke volt a szervezetnek. Úgy fogalmazott: beszélhetne az államháztartási hiány és az adósságnövekedés üteméről, de nem teszi, mert véleménye szerint nincsenek megbízható számok. Ki hisz még a magyar kormánynak, hová lett a hitelünk? – tette fel a kérdést a szónok, aki szerint ha egy kormány becsapja az embereket, és elhiszi saját propagandáját, akkor becsapja saját magát is. Ha valaki nem szavahihető, akkor leminősítik – fogalmazott Martonyi János. „Erősebbek vagyunk lelkileg és szellemileg, mint tíz éve. (…) Kezdünk kiszabadulni az előre meghatározott sémákból, (…) bízunk és hiszünk saját magunkban, ennek az országnak és nemzetnek a jövőjében – jelentette ki Martonyi János.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, Orbán Viktor beszéde elején felolvasott egy Pécsett kapott levelet, amelynek szerzője a kormányoldal „nagy jólétről” szóló korábbi nyilatkozatát figurázta ki.

Eladósodtunk

2005 a beletörődés éve volt – mondta el beszédében Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint a költségvetési hiány mértéke a választásokra eléri a 10 százalékot, az államadósság növekménye pedig 3 év alatt annyi, mint amennyit Kádár János vett fel 30 év alatt – közölte Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint „aggastyántól csecsemőig” minden ember vállát 1,5 millió forint adósság nyomja, a magyar gazdaság nem a saját lábán áll. 100 forint érték előállításához 150 forintot kell felvenni – tette hozzá a volt kormányfő.

Ha elfogadjuk, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem, akkor mindent elveszítünk, még a részvétel lehetőségét is – fogalmazott a pártvezető.

Orbán Viktor felemelte a szavát a kishitűség ellen, amelynek dacára a polgári kormány alatt felépült a párkányi Duna-híd és a Nemzeti Színház. A további eredmények között említette a
gyermekek után járó adókedvezményt, az erdélyi magyar egyetemet, a magyarigazolványt és az otthonteremtési támogatást.

Megérett a Fidesz

2005 a Fidesz számára sorsdöntő volt – jelentette ki az elnök, aki szerint a jelenlegi kormány „ennyire és nem többre” képes.

Az embereket nem meggyőzni kell, hanem megkérdezni és meghallgatni és ez volt a konzultációk oka – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a sikerek és kudarcok tapasztalata éretté tette és megerősítette a Fideszt.

2005 a luxuspolitikából való kiábrándulás éve volt – folytatta a volt miniszterelnök. Orbán Viktor úgy látja, a luxuspolitika világa soha nem fogja megérteni a kiszolgáltatott emberek helyzetét.

Éles kanyarok jönnek

A jövő feladataira áttérve az elnök azt mondta: „az utóbbi időben nem vesszük jól a kanyarokat, pedig most éles kanyar következik” A „veszélyre figyelmeztető táblák”, azaz a kudarcok között említette a nemzetközi hitelintézetek által bejelentett leminősítéseket, és „a konvergencia programra kapott elégtelen” osztályzatot. több százezer embernek nincs biztos kenyérkereseti lehetősége, elvált egymástól a jólét és a munka – jelentette ki, hozzátéve: Magyarországnak egy munkaalapú gazdaság felé kell fordulnia, mert „havi 70 ezer forintból nem lehet megélni”.

A mezőgazdaság kapcsán Orbán Viktor kijelentette, hogy az agrártárca élére a gazdatársadalom képviselőjét kell kinevezni.

A munkanélküliség témájára áttérve a volt kormányfő megismételte pártja javaslatát, mely szerint kormányra kerülésük esetén 29-ről 19 százalékra csökkentik a tb-járulék mértékét. 60 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, tehát nemcsak az a kérdés, hogy hány új munkahelyet lehet teremteni, hanem az is, hogy mennyit tud megvédeni az állam – mondta Orbán Viktor, aki szerint a fiatalok munkanélkülisége is súlyos kihívás az ország számára, ugyanis az iskolából kikerültek 20 százaléka úgy érzi, nincs rá szükség.

Radikális béremelés

Orbán Viktor radikális béremelést sürgetett. Az adórendszer vállalkozás-, család- és adóellenes - jelentette ki a politikus a gazdasági konzultáció tapasztalataira hivatkozva.

A pártvezető újabb kérdésekre válaszolva felidézte, hogy a Fidesz egy már beterjesztett javaslatával megváltoztatná a Büntető Törvénykönyvet a 60 év felettiek és a kiskorúak fokozottabb védelme érdekében. „A tb-jáérulék csökkentésével lesz elég ereje a gazdaságnak ahhoz, hogy 2010-ig be tudjuk vezetni a 14. havi nyugdíjat” – ígérte az elnök.

A romák ügyében elhangzott, hogy számukra a felemelkedés útja az iskolán és a munkán keresztül vezet, de ehhez munkahelyeket létrehozó gazdaságpolitika kell. A Fidesz újra bevezetné az iskoláztatási támogatást, azaz a családi pótlékot csak akkor kapnák meg a családok, ha gyermekük valóban iskolába jár. Egy másik felvetésre elmondta: a Fidesz ellenzi azt a gyakorlatot, amely a roma gyermekeket elszakítja a családjuktól.

Kisebb áramszámla

„Magyarország ma olyan ország, ahol - pestiesen szólva - a családokat ott veszik le, ahol tudják” – mondta el Orbán Viktor, amikor az egyik hozzászóló az energiaárról kérdezte. Az elnök a luxusprofit letörését ígérte: ha lesz politikai változás Magyarországon (…), akkor a számlák kisebbek lesznek.

Ingyen gyógyszer

A gyógyszerek ára 3 év alatt átlagban 30 százalékkal, de néhány szívgyógyszeré 100 százalékkal növekedett – mutatott rá Orbán Viktor, aki szerint a 3 évnél fiatalabbaknak és a 60 évnél idősebbnek a legfontosabb gyógyszereket térítésmentesen biztosítaná a Fidesz-kormány.

Meg kell gyógyítani a magyar egészségügyet, amelyet nem lehet tovább csupán a benne dolgozók hivatástudatára építeni – jelentette ki a Fidesz-elnök. Kifejtette: 2500 orvos és 700 szakdolgozó hiányzik, miközben egy kezdő orvos fizetése 80 ezer forint.

A kórházprivatizáció kapcsán a pártelnök egyértelművé tette: az egészségügyet az állami felelősség körében kell tartani.

Otthont mindenkinek

Magyarország a Fidesz számára 3,5 millió kis birodalom, azaz otthon szövetsége. Az otthon nem életcél vagy luxuscikk, hanem az ember szerves része. Ezért a kormány erkölcsi kötelessége, hogy az otthonteremtés ügyét kellő gonddal kezelje – mondta a volt kormányfő.

"A változás elkezdődött"

„Nem ígéretekre van szükség, hanem megoldásokra. (…) Nekünk egyszer már sikerült rendbe tenni a magyar gazdaságot.„ – mondta a Fidesz elnöke, hozzátéve: pártja hisz abban, hogy Magyarország képes változtatni, sőt Orbán Viktor szerint a változás már elkezdődött.

Lendvai Ildikó: egymást kioltó ígéretek

Orbán Viktor ígéretei kioltják egymás - így vélekedett az MSZP frakcióvezetője a volt kormányfő évértékelése után. Lendvai Ildikó az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz elnöke a visszakanyarodás programját hirdette meg az igazságtalanabb lakástámogatási- és gyerektámogatási rendszerhez.

A képviselőcsoport vezetője szerint Orbán Viktor beszéde "megszokott politikai showműsor" volt "régi viccekkel", amiben
"megalázó statisztaszerepre kényszerítettek embereket, akiknek problémáit Orbán Viktor kézrátétellel gyógyította".

Kuncze Gábor: luxusígéretek

Az SZDSZ elnöke úgy fogalmazott: a Fidesz elnökének beszéde nem évértékelés vagy programadás volt, hanem luxusígéreteket tartalmazott. Kuncze Gábor szerint az Orbán Viktor által megfogalmazott valós promlémákra nem lehet megoldást találni ígérgetéssel.

Hock Zoltán: az MDF keményebb kritikát várt

Az MDF egyetért a kormány bírálatával, a párt elnökhelyettese ugyanakor azt mondta: keményebb kritikára számított. Hock Zoltán hangsúlyozta: az MDF másként képzeli el a problémák megoldását, mint a Fidesz, mert az MDF nem támogatja az állam szerepének növelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×