Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elégedettek a felsőoktatásban tanulók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy felmérés szerint a korábbi felvételizők többsége elégedett azzal az intézménnyel, ahova jár és ha most kellene döntenie, ugyanoda jelentkezne. Az oktatási tárca tervei szerint a hátrányos helyzetű gyerekek a jövőben akkor is jelentkezhetnek szakiskolába, ha nem fejezték be a nyolc általánost. És folytatódhat az Európai Unió és az Egyesült Államok között megszületett bormegállapodás körüli vita. A reggeli lapokból válogattunk.

A Népszabadság azt írja, a diákoknak február 15-ig kell eldönteniük, melyik felsőoktatási intézménybe adják be jelentkezési lapjukat. Úgy tűnik: a többségnek a választás nem okoz gondot. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ megbízásából készült hallgatói véleménykutatásból kiderül: a korábbi felvételizők többsége ugyanazt az intézményt jelölné meg ismét jelentkezési lapján, ahová most jár. A legjobban a műszaki karok hallgatói kötődnek intézményükhöz: 85 százalékuk ismét jelenlegi iskoláját választaná.

A Magyar Nemzet szerint az oktatási törvény módosításai tovább erősítik a hátrányos helyzetű diákok pozitív diszkriminációját. A törvénymódosítás értelmében a jövőben a szakiskolákban lehetőség nyílik arra, hogy olyan tanköteles tanulókat is fogadjanak, akik nem fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. Azok a 15. életévüket betöltött diákok, akiknek nincs meg a nyolc osztályuk, a szakiskola kilencedik évfolyama helyett felzárkóztató oktatáson vesznek részt. Ezután a kilencedik és a tizedik osztályt sem kell kijárniuk, rögtön a tizenegyedik és a szakmunkásvizsga következik.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a szlovák központi büdzsé hiánya tavaly 33,89 milliárd koronát tett ki, ami jócskán elmaradt a tervekben szereplő, 61,52 milliárdos felső értéktől. A szlovák pénzügyminisztérium közlése szerint a bevételek a tervezett 100,6 százalékán teljesültek, míg a kiadások csak az előirányzat 91,8 százalékára rúgtak. A jelek szerint bejött az adórendszer egyszerűsítése, egykulcsossá tétele (19 százalék terheli a jövedelmeket és a vállalati nyereséget is): az adóbevételek több mint 6 százalékkal 222,6 milliárd koronára nőttek, ami bő 10 százalékkal múlja felül a tervet.

A Világgazdaság azt közli, várhatóan az elkövetkezendő hónapokban is folytatódik a szeptemberben az Európai Unió és az Egyesült Államok között megszületett bormegállapodás körüli vita. Ha nem születik meg az egyezség, megállt volna az egész borkereskedelem – mondja Harcz Zoltán, a földművelésügyi tárca osztályvezetője. Jásdi István, a független magyar termelők elnöke viszont úgy látja, az amerikai borkészítési eljárások tolerálása súlyosan rontja az európai bor versenyképességét.