eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Határozatképtelen volt az Országgyűlés rendkívüli ülése

Határozatképtelen volt az Országgyűlés rendkívüli ülése

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a napirend előtti felszólalások után berekesztették az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését. Legfőbb politikai üzeneteit azért minden frakció képviselője elmondhatta.

Altusz Kristóf államtitkár Máltán tett nyilatkozata irányította a közvélemény figyelmét azokra a Magyarország által az elmúlt években oltalom alá vett menedékkérőkre, akikre hivatkozva, a kormányzati migrációs politika felülvizsgálatának szándékával kezdeményezte több ellenzéki frakció a rendkívüli ülés összehívását. A kormánypártok azonban már előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, mert azt politikai színjátéknak tartják.

Napirend előtti felszólalásában a szocialista Tóth Bertalan úgy látta, hogy Magyarországon a migráció fő szervezője Orbán Viktor miniszterelnök és két tárcavezetője, Szijjártó Péter és Rogán Antal.

Mint mondta: a Magyarok megkérdezése nélkül 1300 menedékkérőt fogadtak be titokban. Ők telepítettek le több mint 20 ezer gazdasági bevándorlót. Ők engedtek be orosz bűnözőket ellenőrzés nélkül és ők üzletelnek tisztázatlan hátterű Pharaonokkal Naffákkal.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában Karácsony Gergely, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének egy korábbi nyilatkozatával érvelt, amelyben a politikus értelmetlennek tartotta a határkerítést.

De ennek a szándéknak mi ellenállunk és szerintem a magyarok többsége is. Nincs az a ravaszkodás, ami eltérítene minket a legfontosabb célunktól, mert Magyarország nem lehet bevándorló ország és meg kell maradnia magyar országnak - mondta az államtitkár.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Fideszesek távolmaradását úgy értékelte, hogy Orbán Viktor annyira megijedt, hogy Bécsig menekült, holott – mint az oltalomba vett menekültekre hivatkozva mondta –, a Fidesz három évig hazudott migrációs politikájáról.

Az önök migrációs politikája, tisztelt fideszes képviselő-társak, összeomlott, önök képtelenek Magyarországot megvédeni és mondjuk ki, hogy önök valójában a betelepítések kormánya - érvelt Vona Gábor.

Dömötör Csaba erre azzal felelt, hogy az ellenzéki pártok versenyben vannak egymással, hogy a bevándorlás kérdésében ki tud nagyobb sületlenséget állítani.

Szeretném ön számára is egyértelművé tenni, hogy Magyarország egyetlen bevándorlót sem fogadott be, ennek az ellenkezőjét állítani hazugság, álhír, épp olyan, mint pár évvel ezelőtt a bajai videó volt - emelte ki Dömötör Csaba.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje maga is kifogásolta a kormánypárti képviselők távolmaradását, majd az önkormányzati dolgozók bérkövetelése mellett emelt szót.

Emberek sztrájkoltak az elmúlt időszakban és azt gondolom, hogy önök a mellényzsebükből kifizethették volna azt a fizetés-emelést, azt a bérrendezést, amit követeltek maguknak, ennek ellenére önök ezt nem tették meg - mondta Szél Bernadett.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egyebek mellett a helyhatóságok adósságainak korábbi átvállalásával és az ebből származó önkormányzati mozgástérrel érvelt.

Az önkormányzatoknál ez a sztrájk alapvetően egy politikai célzatú, a választásokra való felkészülés az önök részéről, mint ahogy mindaz a hazugságfolyamat, amelyeket az önkormányzatok lehetőségeinek a korlátozásáról terjesztenek az elmúlt napokban - mondta az államtitkár.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ülés oka csupán az volt, hogy az ellenzék a választóktól kapott elégtelen osztályzatot kettesre szeretné javítani.

A biztonság és a gazdasági növekedés a nyugodt fejlődés esélyét kínálja mindannyiunk számára. Kár ezt azért vitássá tenni, mert az ellenzéki pártok még saját szavazóik elvárásainak sem tudnak megfelelni - vélekedett Gulyás Gergely.

Dömötör Csaba válaszában szintén úgy látta, hogy az elmúlt hónapokban Magyarország tovább erősödött, majd felsorolt több, korábban meghozott kormányzati intézkedést.

A napirend előtti felszólalások után, mivel a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt a Ház, Latorcai János az Országgyűlés alelnöke berekesztette az ülést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×