eur:
394.39
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Életet menthetünk az egyedülálló magyar mobilalkalmazással

Életet menthetünk az egyedülálló magyar mobilalkalmazással

Életmentő mobilalkalmazást mutatott be a mentőszolgálat.

Szív City alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Kiemelte: ez egy közösségi életmentő rendszer, ami például hirtelen szívmegállásos esetekben lehet különösen fontos, hiszen olyankor a mentők kiérkezéséig minden perc számít, mielőbb meg kell kezdeni a mellkaskompressziót, az újraélesztést.

Sokat gondolkodtak azon, hogy milyen feltételeket szabjanak a regisztrációhoz, mennyire kell profinak kell lennie annak, aki letölti a telefonjára. "Arra jutottunk, hogy ez a kevésbé fontos szempont. Nyilván mindenkit arra kérünk, hogy gyakoroljon előtte, menjen el egy tanfolyamra vagy jöjjön el a mentőkhöz, szívesen megtanítjuk. De gondoljunk csak arra, hogy a legnagyobb baj, ami történhet, ha senki sem csinál semmit: a bajba jutott ember ott fekszik a földön és nincs aki segítsen. Ehhez képest

az is óriási segítség, ha egy kevésbé gyakorlott elsősegélynyújtó is elkezdi az újraélesztést, így is esélyt ad a betegnek a túlélésre a mentők megérkezéséig.

Itt a gyorsaság a lényeg" - hangsúlyozta Győrfi Pál.

Hozzátette: az alkalmazás szlogenje, a "Legyél te is hős!" a hétköznapi hős fogalmára utal, hiszen

annál nagyobb jótéteményt, hogy valakinek az életét visszaadjuk, el sem lehet képzelni.

Csató Gábor az OMSZ főigazgatója az MTI tudósítása szerint az alkalmazás bemutatásakor hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül, mintegy 7 ezer közterületen.

A főigazgató elmondta, hogy

az applikáció október 17-étől, egy nappal az újraélesztés világnapja után kezd működni,

de már most letölthető androidos és iOS-rendszeren egyaránt.

A világnapon a mentőállomások nyitva állnak majd a nagyközönség előtt, és minden érdeklődőnek segítenek elsajátítani az újraélesztés gyakorlatát is.

Életet menthetünk az egyedülálló magyar mobilalkalmazással

Aki addig letölti a Szív Cityt, az alkalmazás segítségével könnyen megtalálja a legközelebbi mentőállomást is - tette hozzá.

Végül hangsúlyozta, hogy a fejlesztés, amellyel sok ezer emberélet menthető meg, jelenleg egyedülálló a világon.

Így működik 

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője az alkalmazást ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához.

Életet menthetünk az egyedülálló magyar mobilalkalmazással

Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba lehet tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Kiss Domonkos, a Magyar Resuscitatios Társaság elnöke arról szólt, hogy a hirtelen szívmegállás túlélésének egyik záloga lehet, hogy minél több laikus megtanulja az újraélesztést.

Darmai Gábor a szoftvert fejlesztő Alerant Informatikai Zrt. tulajdonosa közölte, hogy az alkalmazás, amelyet orvosok kezdeményeztek, egyéves fejlesztőmunka eredménye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×