eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Jól jön Karácsony Gergelynek az árnyékkormány?

A Nézőpont Csoport vezetője szerint pozitív és negatív hatásai is vannak az MSZP-Párbeszéd vasárnapi bejelentésének. A Publicus Intézet vezetője úgy látja, az árnyékkormány megerősítheti Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti pozícióját és kormányzóképességét.

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, a Karácsony Gergely által bemutatott árnyékkormány-ötlet egyenlege nulla. A Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádió kérdésére elmondta: a kezdeményezés azért jó, mert erősíti azt a pozíciót, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt, és távolítja őt attól a vitától, mely szerint az MSZP-Párbeszéd formáció egyáltalán a küszöböt eléri-e, ezt Orbán Viktor is megkérdőjelezte évértékelő beszédében.

Az árnyékkormány az ellenzéki pártok között zajló versenyben erősíti Karácsony Gergelyt és az MSZP-Párbeszéd csapatát – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel. Ugyanakkor vannak veszélyes és kockázatos pontok is. Az elemző szerint az egyik kritikus pont az árnyékkormány szó szerepeltetése.

A felmérések szerint Karácsony Gergely szimpatikusabb a választóknak, mint Orbán Viktor, azonban kormányzóképességét és kormányzati alkalmasságát jobban elfogadják a jelenlegi miniszterelnöknek – hangsúlyozta Pulai András. A Publicus Intézet vezetője hozzátette: az árnyékkormánnyal igyekezett erősíteni azt a képet, hogy megvan a kormányzóképessége. A bejelentett árnyékkormányban szerinte olyan személyek is megjelennek Karácsony Gergely mögött, akiket a többi baloldali ellenzéki párt is nagyra tart, és szakmailag méltónak gondol arra, hogy elősegítse az együttműködést.

 

Pulai András Mráz Ágoston Sámuellel egyetért abban, hogy a bejelentés erősíti Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti pozícióit, valamint az MSZP-Párbeszéd támogatottságát is emelni tudja.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, bár a probléma létezik, hogy Karácsony Gergelyt nem tudják összekapcsolni, a kampányból még mindig hátra van 28 nap, bő négy hét, tehát sok-sok lehetőség van arra, hogy a Párbeszéd elnökének a személye összekapcsolódjon a szocialista párttal. 

Pulai András ezzel szemben azt mondta, Karácsony Gergely ismertsége 75-77 százalékon áll, és a választók túlnyomó többsége azt is tudja, hogy ő a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Az ellenzéki együttműködésről

Szintén a hétvége híre volt, hogy Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök jelöltje március 19-éig, tehát jövő hétfőig adott határidőt, hogy megegyezzenek az MSZP-P-vel és Jobbikkal a koordinált jelöltállításról, Vona Gábor pártja viszont az LMP-én és a Momentumon kívül mindenkit kizárt egy ilyen együttműködésből – ezt az InfoRádió Aréna című műsorában is hangsúlyozta a pártelnök.

A Nézőpont Csoport vezetője szerint roppant izgalmas kérdés, hogyha mindenki tartja magát a korábbi állításaihoz akkor képtelenség lenne a teljes ellenzéki összefogás. Kettő dolog történhet: vagy tényleg nem jön létre az ellenzéki összefogás, és mindenki a másikra fog mutogatni, vagy pedig valaki enged a korábbi állításaiból.

A Publicus Intézet vezetője nem tartja valószínűnek, hogy a baloldal és Vona Gábor pártja nyilvánosan egyeztet majd a koordinált jelöltállításról. Az elemző szerint az MSZP valamilyen módon részt fog venni az együttműködésben, hiszen szavazói nagy része támogatja a baloldali összefogást, illetve így az LMP-re is nyomást tudna gyakorolni.

Mráz Ágoston Sámuel szerint maga az árnyékkormány alakítása mutatja az összefogás nehézségeit, hiszen Karácsony Gergely már meghirdette a csapata felét az MSZP-P színeiben, azaz a többi ellenzéki pártnak legfeljebb 50 százalékát tudja csupán felkínálni a miniszteri tárcáknak, ebbe pedig aligha fog belemenni a többi ellenzéki párt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×