eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma
Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Infláció: hatalmas támogatási csomagot jelentett be a kormány Szlovákiában

„Idén 260 millió, jövőre pedig több mint egymilliárd eurót szán a szlovák kormány az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére” – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

A kabinet a gyermekes családok támogatását tartja a legfontosabbnak. A kormány emellett jobban megadóztatna mintegy száz gazdag vállalatot.

A szlovák kormányt a 10 százalék körül ingadozó infláció és az élet minden területére kiterjedő áremelkedés sarkallta cselekvésre. Eduard Heger miniszterelnök bejelentette, hogy a terhek enyhítése céljából egyszeri és rendszerszintű intézkedéseket is bevezetnek. „Ezek közé tartozik az egyszeri családi pótlék bevezetése az infláció által leginkább veszélyeztetett csoportok számára, és az adóbónuszt is növeljük” – hangzott el a kormányfői sajtótájékoztatón. Idén az egyszeri és a rendszerszintű intézkedésekre is 260 millió eurót terveznek elkölteni. „Tudjuk, hogy az infláció olyan probléma, amellyel szembe kell néznünk a következő néhány évben. Jövőre több mint egymilliárd euróval segítjük Szlovákia lakosságát” – tette hozzá Heger.

Milan Krajniak családügyi miniszter szerint a kormány a gyermekes családok támogatását tartja a legfontosabbnak. Bejelentette, hogy

  • 100 eurós egyszeri juttatást fizetnek minden olyan családnak, amely családi pótlékra jogosult. Ez mintegy 661 ezer szülőt és 1,1 millió gyermeket érintő támogatás.
  • A második csoport az anyagilag rászoruló családok, nekik is egyszeri, 100 eurós támogatást ad az állam. Ez az összeg főként a megnövekedett lakhatási vagy energiaköltségek fedezésére szolgál.
  • A harmadik csoport, amelyet a kormány 100 euróval segít, az idősek csoportja. Az utolsó csoport, amelyet a kormány ugyanekkora összegű egyszeri juttatással segít, a nevelőszülőké. Ők körülbelül 7500-an vannak.

Az emelkedő árak miatt az emberek megsegítésével járó megnövekedett állami kiadásokat 100 rendkívül gazdag vállalat adójának megemelésével finanszírozná a kormány. „Ez körülbelül 100 nagyon gazdag céget érint. Az átlagember nyugodtan élhet, és az olyan családok, ahol a gyerekek még nem végezték el az egyetemet, számíthatnak a segítségre” – tájékoztatott Igor Matovič pénzügyminiszter. Rámutatott, hogy több áremelkedésekkel kapcsolatos intézkedés állandó lesz. „Nem lesz politikus, akinek lenne bátorsága elvenni ezt a családoktól. Vagyis ezek állandó kiadások, és az állandó bevételek is ilyen mértékűek lesznek” – jelentette be a tárcavezető, hozzátéve, hogy ma Szlovákiában a három vagy több gyermeket nevelő csonka családok 34 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×