eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Infláció: hatalmas támogatási csomagot jelentett be a kormány Szlovákiában

„Idén 260 millió, jövőre pedig több mint egymilliárd eurót szán a szlovák kormány az áremelkedések miatt nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére” – jelentette be Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

A kabinet a gyermekes családok támogatását tartja a legfontosabbnak. A kormány emellett jobban megadóztatna mintegy száz gazdag vállalatot.

A szlovák kormányt a 10 százalék körül ingadozó infláció és az élet minden területére kiterjedő áremelkedés sarkallta cselekvésre. Eduard Heger miniszterelnök bejelentette, hogy a terhek enyhítése céljából egyszeri és rendszerszintű intézkedéseket is bevezetnek. „Ezek közé tartozik az egyszeri családi pótlék bevezetése az infláció által leginkább veszélyeztetett csoportok számára, és az adóbónuszt is növeljük” – hangzott el a kormányfői sajtótájékoztatón. Idén az egyszeri és a rendszerszintű intézkedésekre is 260 millió eurót terveznek elkölteni. „Tudjuk, hogy az infláció olyan probléma, amellyel szembe kell néznünk a következő néhány évben. Jövőre több mint egymilliárd euróval segítjük Szlovákia lakosságát” – tette hozzá Heger.

Milan Krajniak családügyi miniszter szerint a kormány a gyermekes családok támogatását tartja a legfontosabbnak. Bejelentette, hogy

  • 100 eurós egyszeri juttatást fizetnek minden olyan családnak, amely családi pótlékra jogosult. Ez mintegy 661 ezer szülőt és 1,1 millió gyermeket érintő támogatás.
  • A második csoport az anyagilag rászoruló családok, nekik is egyszeri, 100 eurós támogatást ad az állam. Ez az összeg főként a megnövekedett lakhatási vagy energiaköltségek fedezésére szolgál.
  • A harmadik csoport, amelyet a kormány 100 euróval segít, az idősek csoportja. Az utolsó csoport, amelyet a kormány ugyanekkora összegű egyszeri juttatással segít, a nevelőszülőké. Ők körülbelül 7500-an vannak.

Az emelkedő árak miatt az emberek megsegítésével járó megnövekedett állami kiadásokat 100 rendkívül gazdag vállalat adójának megemelésével finanszírozná a kormány. „Ez körülbelül 100 nagyon gazdag céget érint. Az átlagember nyugodtan élhet, és az olyan családok, ahol a gyerekek még nem végezték el az egyetemet, számíthatnak a segítségre” – tájékoztatott Igor Matovič pénzügyminiszter. Rámutatott, hogy több áremelkedésekkel kapcsolatos intézkedés állandó lesz. „Nem lesz politikus, akinek lenne bátorsága elvenni ezt a családoktól. Vagyis ezek állandó kiadások, és az állandó bevételek is ilyen mértékűek lesznek” – jelentette be a tárcavezető, hozzátéve, hogy ma Szlovákiában a három vagy több gyermeket nevelő csonka családok 34 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×