eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
LONDON, ENGLAND - MARCH 29: Queen Elizabeth II takes her seat at Westminster Abbey for the Service of Thanksgiving for the Duke of Edinburgh on March 29, 2022 in London, England. (Photo Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Visszafogott királynői születésnap, a nagy buli júniusban lesz - videó

II. Erzsébet angol királynő visszafogottan ünnepelte 96. születésnapját azon a birtokon, amely tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg kedvenc lakóhelye volt. A csinnadratta azonban nem marad el: a britek júniusban négy napon át ünnepelhetik az uralkodót.

A londoni Hyde Parkban huszárok tisztelegtek ágyúlövésekkel II. Erzsébet királynő 96. születésnapján, egy katonazenekar pedig eljátszotta a Happy Birthdayt a tiszteletére.

Maga az uralkodó visszafogottan ünnepelt Norfolk grófságban, sandrighami birtokán. Azért sincs nagy csinnadratta, mert a brit hagyomány szerint az alattvalók júniusban, melegebb időben ünnepelnek. Ráadásul az idén négynapos lesz az ünnep, mert egybeesik a királynő trónra lépésének 70. évfordulójával, az úgynevezett Gyémánt Jubileummal.

A programban díszszemlék és utcai bulik egyaránt szerepelnek, a britek várva várják az extra szabadnapokat, közben pedig a vállalkozók szorgalmasan gyártják a szuveníreket, például a kortalan királynőt ábrázoló Barbie babát.

Azt, hogy Erzsébet most helikopterrel ment Sandrighambe – tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg otthonába - egy királyi forrás „pozitív hírnek” nevezte, arra utalva, hogy javult az egészsége. Tavaly év vége felé jelentősen visszafogta közszerepléseit, miután kórházba került, februárban pedig még a koronavírust is elkapta.

És hogy mi lesz, ha – és erre sok brit nem is akar gondolni – már nem lesz a királynő? Nincs komoly spekuláció, hogy bármilyen módon is változna az öröklés rendje. Azaz II. Erzsébet hivatalos utóda a fia, a walesi herceg, vagyis Károly marad. Viszont beszédes, hogy bár javult Károly tetszési indexe, még mindig csak 43 százalék – a királynő 69, és Károly legidősebb fia, Vilmos 64 százalékával szemben.

Sok brit szerint a monarchia előnye az, hogy szemben egy köztársasági elnökkel, az uralkodó távol tudja tartani magát a pártpolitikától. Ennek ellenére az elmúlt három évben ugyan csupán pár százalékponttal, de visszaesett a királyság támogatása, 61 százalékra. A 18-24 éves korosztály az, amely egyre inkább republikánus: 2021-re a 2019-es 27 százalékról 41 százalékra ugrott azok aránya, akik választott elnököt akarnak. Az 50 évesnél idősebb korcsoportok viszont továbbra is, 70-80 százalékban monarchisták.

Arról, hogy bukjon-e a monarchia, az IBTimes portál a Buckhingham palota előtt kérdezett embereket.

„Micsoda? Ilyet nem is lenne szabad kérdezni” – mondta egy 30-as férfi. „Büszke vagyok arra, amink van. Nem sok minden maradt, igaz?”

„Hát nem tudom, de szerintem jó, hogy van nekünk. Ettől kicsit különlegesek vagyunk. Ez egy brit dolog, jó, hogy van” – mondta egy középkorú nő. A köztársaságpárti Republic aktivista szervezet szerint viszont a királynőnek soha nem kellett állásinterjún bizonyítani alkalmasságát, egész életre kapott egy munkahelyet, és lassan, de változik a közvélekedés.

A királyság megítélését nagyban rontotta II. Erzsébet második fia, András herceg botrányos kapcsolata a szexuális visszaélésekkel vádolt Jeffrey Epsteinnel, és vele szemben is felmerült, kiskorúval folytatott szexuális viszony vádja. Emellett az amerikai Meghan Markle-t a királyi családba behozó, majd királyi feladatait feladó Harry herceg vádjai is ellentmondásossá tették az intézmény megítélését. A Kaliforniába költözött Harry és Meghan rasszizmussal vádolták meg a meg nem nevezett rokonaikat, és Harry leleplező memoárt készül kiadni.

Visszatérve az utódlásra, a kevésbé népszerű Károlyt fia, Vilmos herceg követi a sorban. Ő jelenleg feleségével, Katalin hercegnővel pontosan úgy játssza a szerepét, ahogy a brit royalisták elvárják. De még ő is megégette magát, amikor karibi látogatásán bocsánatot kért a rabszolgaságért, amire sokan azzal vágtak vissza, hogy ennél többet kellene tennie a brit államnak.

A mindenkori brit uralkodó a Nemzetközösség, az egykori brit birodalom országait egyesítő szervezet feje, sok országban névleges államfő és elegánsan kell kezelnie a politikai változásokat. Így például azt, hogy a karibi Barbados tavaly köztársasággá vált, és ezt tervezi Jamaica és mások is.

A médiakarrierjét egyengető Harry a hatodik az utódlás sorában, Vilmos és Katalin három gyermeke, György herceg, Charlotte hercegnő és Lajos herceg után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×