eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
II. Erzsébet brit királynő a platinajubileuma, vagyis a trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tartott fogadáson a kelet-angliai Norfolk megyében lévő téli rezidencián, Sandringham kastélyban 2022. február 5-én. A 95 éves II. Erzsébet brit királynő platinajubileumát február 6-án ünneplik Nagy-Britanniában. II. Erzsébet a negyvenedik uralkodó az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte. A brit uralkodó minden idők leghosszabb ideje hivatalban lévő, és a világ jelenlegi legidősebb államfője.
Nyitókép: MTI/AP/Pool PA/Joe Giddens

Barbie-baba is köszönti a születésnapos II. Erzsébetet

Visszavonulva ünnepel az angol királynő: 96. születésnapján Sandringhamben, a néhai Fülöp herceg kedvenc birtokán tartózkodik.

A királynő helikopterrel repült Norfolkba, ahol családtagjai és barátai körében ünnepel. A születésnap alkalmából kiadott hivatalos fotón két fehér póni társaságában látható a brit uralkodó: a BBC cikke szerint képet Windsorban készítették, ahol mindennapjait tölti.

A sandringhami házat, ahol a királynő 96. születésnapját ünnepli, egykori házvezetője, Teresa Thompson kis, intim otthonként jellemezte. Sandringham II. Erzsébetben összefonódhat bő egy évvel ezelőtt elhunyt férjének, Fülöp hercegnek emlékével is. Itt töltötte idén azt az időszakot is, amely 1952-es megkoronázásának 70. jubileumát jelentette - a platina jubileumot hivatalosan júniusban ünneplik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

II. Erzsébet 1926-ban született egy, a Bruton Streeten található, polgári házban, ahol édesapjával, a későbbi VI. Györggyel és édesanyjával, Erzsébet anyakirálynővel élt. A házat 1930-ban lebontották, így az már nem látogatható. Platina jubileumának évében II. Erzsébet öröksége előtt történő főhajtásként készült egy Barbie-baba is, amely esküvői tiarájában és kék szalaggal ábrázolja a királynőt.

II. Erzsébet az utóbbi hónapokban mozgásszervi problémákkal küzd, idén egyetlen hivatalos eseményen jelent meg személyesen:

a tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg halálának első évfordulóján tartott hálaadó istentiszteleten. Uralkodásának 70. éves jubileuma rekordot jelent: ő az első brit uralkodó, aki eléri ezt a fordulópontot. Az is biztos már, hogy ő a leghosszabb ideig élő uralkodó, hiszen II. György és Viktória királynő egyaránt 81 évesen hunytak el, és csak nekik sikerült Erzsébet elődei közül megérni nyolcvanas életéveiket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

Brit statisztikai adatok szerint a 95-99 éves korosztálynak Nagy-Britanniában a királynővel együtt nagyjából 124 ezer tagja van, közel háromnegyedük nő.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×