eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Havat takarít autójáról egy nő Madridban 2021. január 9-én. A rendkívüli havazás jelentős fennakadásokat okoz a spanyolországi közlekedésben, Madridban leállították a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait és nem járnak az elővárosi vonatok sem. A hóesés, illetve egy áradás két-két ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/AP/Andrea Comas

Húsz kilométereket gyalogoltak a hóban a spanyol kórházi dolgozók

Spanyolországban gőzerővel folyik az utak hómentesítése a Filomena vihar után. A súlyos havazás hátráltatja a Covid-vakcinák célbajuttatását és sok egészségügyi dolgozó gyalog kelt útra, hogy leváltsa a kórházakban dolgozó, fáradt kollégáit.

Ezúttal nem Moszkvát, hanem Madridot takarta be a hóesés - a hétvégén félméteres hó borította be a spanyol fővárost. Volt, aki sílécen indult útnak, volt, akit öt husky húzott egy szánon.

A szokatlan télben legkevesebb négy ember meghalt és több ezren nem tudtak útnak indulni. Hétfő hajnalra -8 fokra csúszott le a hőmérő higanyszála és meteorológusok figyelmeztettek, hogy jéggé fagyhat a csapadék.

A spanyol kormány rendőri kíséretet rendelt ki, hogy autókonvojokkal hétfőn célba juttassák a tervezett 300 ezer covidvakcina-adagot.

A regionális egészségügyi hatóságok oltóanyaggal való ellátása mellett a rendőrök az élelmiszer-szállítást is biztosítják.

Az El Mundo című napilap szerint

3,5 tonna sót szórtak ki a madridi utcákon. A katonaságot pedig 700 nagyobb országút megtisztítására vezényelték ki.

Az ítéletidő után zsúfolásig tömött volt a madridi metró, ami megnehezítette a pandémia miatt előírt biztonsági távolság betartását.

A hétvégén olyan súlyos volt a hóhelyzet, hogy 20 ezer kilométernyi út volt járhatatlan és sok vonatot is töröltek.

A madridi egészségügyi dolgozók ezért gyalog keltek útnak, hogy leváltsák a kórházakban kimerülésig dolgozó kollégáikat.

Spanyolroszágban Madrid az egyik koronavírus-gócpont, sok kórházi dolgozó dupla, de akár tripla műszakot is kénytelen volt bevállalni és bent maradni, ha a havazás miatt kollégái nem tudtak bemenni dolgozni.

Az egyik kórház gyorsan alvóteremmé alakította át az edzőtermét.

A Guardian című brit lap megemlítette Raúl Alcojor segédápoló esetét, aki 14 kilométert gyalogolt a munkahelyére. "Erkölcsileg nem tudtam vállani, hogy otthon maradjak, a kollégáim több, mint 24 órát dolgoztak" - mondta.

Raúl 2 óra 28 perc alatt gyűrte le a utat, de közben kidőlt fákon kellett átverekednie magát és néhol 40 centi mély hóban gázolt.

Egy Twitter-videón két nővér, Paco és Mónica 22 kilométeres félmaratoni gyaloglásáról adott hírt. Egy Paz nevű nővér is 20 kilométert gyalogolt kezében két nordic walking bottal.

Salvador Illa egészségügyi miniszter egy hasonló történet nyomán a Twitteren köszönte meg az egészségügyi dolgozóknak az elkötelezettségüket. A spanyol koronavírus-helyzet az egyik legrosszabb Európában és a pandémia alatt több ezer egészségügyi dolgozó is elkapta a fertőzést. A spanyol halálesetek száma mostanra elérte az 51 ezret, miközben az összes fertőzött számát kétmilliónál többre becsülik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×