eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Veszteglésre kényszerülő kamionok Doverben 2020. december 22-én. A kikötő zárva tart, mert a Nagy-Britanniában felbukkant új koronavírus-változat gyors terjedése miatt a francia kormány december 20-án éjféltől 48 órára megtiltotta mindenkinek, a teherautóvezetőket is beleértve a beutazást a szigetországból.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Doveri kamionstop - összecsaptak a rendőrökkel a sofőrök

Ugyan brit és a francia kormány alkuja nyomán beindult a forgalom a doveri kikötőben és a Csalagútban, a brit földön ragadt kamionosoknak elfogyott a türelme és összecsaptak a rendőrökkel. Sokan kénytelenek elfogadni: nem tudnak hazatérni a családhoz karácsonyra.

Összecsaptak a kamionosok a brit rendőrökkel az angliai Doverben – már nem bírták cérnával azt, hogy nem tudják, meddig kell várniuk a hazajutásra. A csetepaté annak ellenére történt, hogy valamiféle jó hírt kaptak: negatív covid-teszt birtokában beengedi őket Franciaország. Rajtuk kívül az uniós állampolgárok és a francia földön élő britek is mehetnek – miután a párizsi és a londoni kormánynak sikerült alkut kötnie a beléptetés feltételeiről.

A belépéshez egy három napnál frissebb negatív koronavírus-tesztre van szükség.

A káoszt az okozta, hogy vasárnap Franciaország meglepetésre blokkolta a Doverből és a Csalagúton érkező utasok és kamionosok belépését. Az ok a Nagy-Britanniában elszabadult új és gyorsan fertőző koronavírus mutáció volt. Mindennek nyomán Kent megyében, ahol Dover is található, több ezer kamion torlódott fel.

A 80 százalékban európai sofőrök azzal szembesülnek, hogy nem jutnak haza karácsonyra a családhoz.

„Úgy érzem magam kicsit, mint Robinson Crusoe egy szigeten” – mondja egy német kamionos, aki vasárnap óta egy doveri szállodában várja, hogy hazaindulhasson. Arról beszélt, hogy csak egy napra jött Nagy-Britanniába, de itt ragadt. Nem látja, hogy a brit vagy a német kormány sokat segítene. „Ők ennyit mondanak csak a weboldalainkon, hogy »várjatok«... jó, de mennyit?”

Arról is beszélt, hogy az EU és Boris Johnson brit miniszterelnök is felelős.

Hatalmas gondjaik vannak a sofőröknek, akik nem jutottak be a szállodákba - fejtegette. Óránként romlik a helyzet - a tengerparton van egy nyilvános wc, de az zárva van. A brit kormánynak azonnal meg kéne nyitnia az összes wc-t. És kávét és ételt kéne osztani a sofőröknek. „Én már most tudom, hogy számomra lőttek a karácsonynak... elvesztettem a reményemet, hogy a gyerekeimmel és a feleségemmel lehessek karácsonykor” - mondta.

A söfőrök egy része szerint nemcsak a vírus miatti félelmek, hanem a no-deal brexitre való készülődés is okozta a torlódást. A brit szupermarketek ugyanis megkezdték az árufelhalmozást és emiatt megnőtt a forgalom – ez is hozzájárult, hogy több kamionos ragadt a brit oldalon, mint más esetben történt volna.

A brit oldal számára nagy eredmény, hogy a franciák elálltak attól, hogy a költségesebb és hosszabb várakozást igénylő PCR-teszt birtokában engedjék be a kamionosokat. Helyette az olcsóbb, 30 perces, de jóval pontatlanabb és a terhességi tesztre hasonlító „lateral flow” teszt is elég lesz.

A britek a katonaság bevonásával vesznek mintát a kamionosoktól, de mivel nagyon sokan vannak, lassan megy a tesztelés.

A Kentben található Manston reptérről készült felvételek jól illusztrálják, hogy mekkora feladatról van szó: a betont megtöltik a sorba állított kamionok.

Akinek pozitív lesz a tesztje, azzal egy PCR-tesztet is csináltatnak, ha ez is pozitív akkor „covidbiztos” szállodába küldik, hogy ott szigetelje el magát.

Közben a fennakadások miatti ellátási nehézségekre készülve a Tesco nagy-britanniai hálózata fejadagot vezetett be a tojásra, rizsre, szappanra és WC-papírra. Korábban felmerült, hogy elfogyhat az EU-ból importált friss zöldség és gyümölcs.

A szállítócégek szerint sok európai sofőr kétszer meggondolja, hogy az újévben az Egyesült Királyságba jöjjön a brexit miatti vámolás és covid-tesztelés miatt - ez pedig megdrágítja a szállítást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×