eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Egyesült Államok csengtui főkonzulátusának kapuja mellől leszereli a névtáblát egy dolgozó 2020. július 26-án. A kínai kormány elrendelte a diplomáciai képviselet bezárását Csengtuban válaszlépésként arra, hogy Washington bezáratta Kína houstoni főkonzulátusát.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

"Pakoljatok, jenkik!" - Amerikának válaszolva Kína is konzulátust záratott be

Kína nem habozott a válaszlépéssel, és színpadias jelenetek között vette vissza az ellenőrzést a Csengtu városban található amerikai konzulátus felett. Mindez válasz volt arra, hogy az amerikaiak bezáratták Kína houstoni képviseletét.

Vegyvédelmi ruhában érkeztek a Csengtuban található amerikai konzulátusra a kínai hatóságok emberei. A távozók előzőleg leeresztették az amerikai zászlót, az érkezők pedig gyorsan molinókkal fedték le az „Egyesült Államok konzulátusa” feliratokat és elkezdték eltávolítani az ilyen feliratot viselő táblákat.

Ez volt Kína válasza arra, hogy az Egyesült Államokban a Trump-kormányzat elrendelte a houstoni kínai konzulátus bezárását.

Van Venbin kínai külügyi szóvivő szerint

„nem akarunk ilyen helyzetet, de a felelősség teljes mértékben Amerikáé.

Ismét arra sürgetjük őket, hogy azonnal javítsák ki hibáikat és hozzák létre azokat a feltételeket, amelyek alapján normalizálódnak a két ország kapcsolatai.”

A hétvégén az épület előtt gyülekező nézelődőket a kínai rendőrök tartották vissza, majd masírozó katonák állítottak fel őrséget. Az amerikai konzulátus kiürítése egyfajta nacionalista ünneplésbe ment át: a nézelődők egy része kínai zászlókat lengetett, a népszerű Weibo közösségi oldalon pedig olyan kommentek jelentek meg, hogy

„Pakoljátok össze a cuccotokat és húzzatok el, jenkik!”

Az összegyűltek fütyüléssel és huhogással fogadták, amikor elindult a konzulátusi dolgozókat szállító busz. Volt egy idős férfi, aki azonban azt mondta: „Amerikának és Kínának barátoknak kellene lenniük”.

A konzulátusok kölcsönös bezáratása újabb mélypont a két ország kapcsolatában, amelyet már amúgyis mérgezett a kereskedelmi vita és az amerikai vezetés vádjai arról, hogy Peking félrekezelte a járványt és titkolózott a koronavírus-fertőzésekről.

Washington: "elég volt a szellemi tulajdon ellopásából"

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint azért kellett bezárni a texasi kínai képviseletet, mert az az ipari kémkedés központja volt. A texasi Houston ismert orvosbiológiai kutatóközpont.

A felek korábban egymás újságíróit vették célba és az amerikaiak elérték, hogy Nagy-Britannia és más országok fokozatosan kizárják a Huawei kínai technológiai céget az 5G-s mobilhálózat fejlesztéséből. Az amerikai hatóságok már korábban amerikai és kínai kutatókat és más ázsiaiakat is azzal gyanúsítottak meg, hogy Pekingnek kémkedtek.

A napokban egy szingapúri férfi ismerte el, hogy kínai ügynök volt, ezért 10 év börtönre számíthat.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet két évvel ezelőtti tanulmánya azt állítja, hogy a szingapúri egyetemeken különösen magas a Kínai Néphadsereggel együttműködők aránya.

Snowden szerint nem csak Kína kémkedett

A csengtui amerikai konzulátus hét évvel ezelőtt is téma volt – Edward Snowden volt nemzetbiztonsági alkalmazott leleplezései nyomán. Snowdennek tulajdonították annak a titkos térképnek a kiszivárogtatását, amely amerikai diplomáciai képviseletek lehallgató létesítményeit dokumentálta.

A pekingi amerikai követség mellett immár csak négy amerikai konzulátus működik Kínában és helyi nacionalisták a hongkongi létesítmény bezárását is követelik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×