eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
Donald Trump amerikai elnök az Unió helyzetéről címmel tartja államfői évértékelő beszédét a törvényhozás, a kongresszus két háza előtt a washingtoni Capitoliumban 2020. február 4 én. A háttérben Mike Pence alelnök (b) és Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke.
Nyitókép: Leah Millis

Megerősödve indulhat neki újraválasztási kampányának Donald Trump

Győzelmi beszédre készült csütörtök hajnalban Donald Trump, miután az amerikai szenátus mindkét vádpontban felmentette az impeachment eljárás alá vont elnököt. Trump megerősödve került ki a perből, ami újabb csapás demokrata pártbeli ellenfelei számára.

"Szenátorok, mit mondotok?" – tette fel régies nyelvezetet idézve a kérdést a vádeljáráson elnöklő legfelsőbb bírósági főbíró, John Roberts, ezt követően pedig Donald Trump eddigi legnagyobb politikai győzelmét aratta. A szenátorok ugyanis pártállás szerint ártatlannak vagy bűnösnek mondták ki őt, és az ártatlanságra szavazó republikánusok voltak többségben. Mivel kétharmaduk így szavazott, "Donald John Trumpot minden vádpontban fel kell menteni" – jelentette be az eredményt a főbíró.

A republikánus oldalon egyedül Mitt Romney volt elnökjelölt szavazott a két vádpont egyikében Trump ellen. Romney érzelmes beszédében felháborítónak és súlyosan rosszak nevezte az elnök magatartását az ukrajnai haditámogatási botrányban. Hozzátette: meg akarta mutatni a gyerekeinek és az unokáinak, hogy elvégezte a feladatát, amit az ország elvárt tőle. Cserébe a republikánusok haragja zúdult rá, az ifjabb Donald Trump azonnal az eltávolítását követelte a szenátusi konzervatív frakcióból.

A demokratapárti vezetők illegitimnek nevezték az eredményt, mert "a kamu bíróság elutasította a tényeket és nem volt hajlandó tanúkat meghallgatni" – mondta Chuck Schumer szenátor - és további, Trump-ellenes vizsgálatokat ígértek.

A felmentés után röviddel már jött is az első Trump-tweet, egy videó, amiben azon viccelődött, hogy örökre hivatalában marad. Azt ígérte továbbá, hogy délután hosszabb választ az általa "impeachment kacsának" nevezett eljárásra.

A Fehér Ház hivatalos nyilatkozata közben azt jegyezte meg, hogy „teljes mértékben igazolták és felmentették” az elnököt.

Donald Trump leváltása soha nem volt reális opció és az eredmény az lett, hogy a politikus tetszési indexe ismét emelkedik, gyakorlatilag borítékolható, hogy ő lesz pártja elnökjelöltje.

Bár saját pártjában is nyíltan elhangzott, hogy igenis nyomást gyakorolt Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot Joe Biden demokratapárti elnökaspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyei miatt, még a kritikus republikánus szenátorok is azt mondták, hogy ez nem indokolta a leváltását.

Trump így most úgy indulhat neki a 2020-as versenynek, hogy akár ő lehet az első elnök, akit újraválasztanak azután, hogy vádeljárás alá vonták.

Mindeközben a demokrata oldalon kisebbfajta káosz alakult ki a fokmérőnek tartott iowai előválasztás botrányba fulladt szavazatszámlálása és a továbbra is késő adatok miatt.

Adam Schiff, a Trump elleni eljárást egy bulldog makacsságával vezető demokrata kongresszusi képviselő pedig azzal tette színesebbé a szappanoperát, hogy közölte: Trump képes lenne pénzért visszaadni Alaszkát az oroszoknak.

Ezt megelőzően a játszótéri viselkedés látványosan megjelent Trump kongresszusi országértékelő fellépésén. Az elnök nem volt hajlandó kezet rázni Nancy Pelosi demokratapárti alsóházi elnökkel, aki később színpadiasan széttépte a Trump-beszédet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×