eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Szlovákiáé a negyedik legnyitottabb gazdaság az Európai Unióban

Ez a nyitottság eredményezte tavaly a bruttó hazai termék 190 százalékát. Az ország fennállása óta ez a legmagasabb érték. Magyarországon ez az arány 166 százalék.

Az említett mutató az áruk és szolgáltatások együttes részarányát jelenti a bruttó hazai terméken belül egy adott időszak alatt. A Szlovákiából exportált áruk és szolgáltatások a tavalyi évben a GDP 96 százalékát tették ki. A behozatal némileg kisebb volt, és a GDP 94 százalékát képezte.

Elemzők szerint a nagyfokú nyitottság a gazdaság kedvező globális alakulásakor üdvözlendő. Ilyenkor a szlovákiai termékek és szolgáltatások iránt megnövekedett kereslet nemcsak a termelés növekedését eredményezi, hanem javul a munkaerő-piaci helyzet is. Másfelől viszont recesszió idején csökken a külföldi kereslet, aminek következtében gyengül a termelés, ami negatívan hat a munkaerőpiacra.

Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője emellett megjegyezte, hogy a Moody´s hitelminősítő intézet néhány hónapja Szlovákiának A2-es besorolást adott ugyan, de korlátozó tényezőként éppen a gazdaság nyitottságának mértékét emelte ki, mivel

túlságosan érzékeny a külső környezet változásaira.

Szlovákia egyébként uniós viszonylatban régóta a negyedik helyen áll. Ennél nagyobb nyitottsága csak a luxemburgi, a máltai és az írországi gazdaságnak van.

A visegrádi országok közül Magyarország közelíti meg Szlovákiát 166 százalékkal. Csehország esetében a GDP 150 százalékát teszi ki a gazdaság nyitottsága, Lengyelország esetében pedig 108 százalékát. Uniós szinten a legkevésbé nyitott gazdasága Olaszországnak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Spanyolországnak van a bruttó hazai termék 60-70 százalékos szintjén.

Tavaly Szlovákiában a kivitel 79 milliárd euróval meghaladta a 76 milliárd euró értékben megvalósuló behozatalt.

Kivitel tekintetében Szlovákia legnagyobb kereskedelmi partnere Németország,

a visegrádi országok, Franciaország és Ausztria. Összességében a szlovákiai kivitel 85 százaléka az Európai Unióba irányult. Behozatal tekintetében az Európai Unió kétharmados arányban részesül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×