eur:
394.94
usd:
363.16
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Szlovákiáé a negyedik legnyitottabb gazdaság az Európai Unióban

Ez a nyitottság eredményezte tavaly a bruttó hazai termék 190 százalékát. Az ország fennállása óta ez a legmagasabb érték. Magyarországon ez az arány 166 százalék.

Az említett mutató az áruk és szolgáltatások együttes részarányát jelenti a bruttó hazai terméken belül egy adott időszak alatt. A Szlovákiából exportált áruk és szolgáltatások a tavalyi évben a GDP 96 százalékát tették ki. A behozatal némileg kisebb volt, és a GDP 94 százalékát képezte.

Elemzők szerint a nagyfokú nyitottság a gazdaság kedvező globális alakulásakor üdvözlendő. Ilyenkor a szlovákiai termékek és szolgáltatások iránt megnövekedett kereslet nemcsak a termelés növekedését eredményezi, hanem javul a munkaerő-piaci helyzet is. Másfelől viszont recesszió idején csökken a külföldi kereslet, aminek következtében gyengül a termelés, ami negatívan hat a munkaerőpiacra.

Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője emellett megjegyezte, hogy a Moody´s hitelminősítő intézet néhány hónapja Szlovákiának A2-es besorolást adott ugyan, de korlátozó tényezőként éppen a gazdaság nyitottságának mértékét emelte ki, mivel

túlságosan érzékeny a külső környezet változásaira.

Szlovákia egyébként uniós viszonylatban régóta a negyedik helyen áll. Ennél nagyobb nyitottsága csak a luxemburgi, a máltai és az írországi gazdaságnak van.

A visegrádi országok közül Magyarország közelíti meg Szlovákiát 166 százalékkal. Csehország esetében a GDP 150 százalékát teszi ki a gazdaság nyitottsága, Lengyelország esetében pedig 108 százalékát. Uniós szinten a legkevésbé nyitott gazdasága Olaszországnak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Spanyolországnak van a bruttó hazai termék 60-70 százalékos szintjén.

Tavaly Szlovákiában a kivitel 79 milliárd euróval meghaladta a 76 milliárd euró értékben megvalósuló behozatalt.

Kivitel tekintetében Szlovákia legnagyobb kereskedelmi partnere Németország,

a visegrádi országok, Franciaország és Ausztria. Összességében a szlovákiai kivitel 85 százaléka az Európai Unióba irányult. Behozatal tekintetében az Európai Unió kétharmados arányban részesül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×