eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A brit parlament videokészítő osztálya által közreadott, videofelvételről készített képen Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én.
Nyitókép: Theresa May miniszterelnök (j) felszólal, miután az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videokészítő osztálya

Brexit: újabb időprésben a brit kormány

Ismét fennáll a veszélye, hogy a szigetország megállapodás nélkül „kieshet” az Európai Unióból. Miközben Theresa May miniszterelnök az ellenzékkel alkudozik, saját pártjában őt, a Munkáspártban pedig annak vezetőjét távolítaná el a tagság egy része.

Ad-e az Európai Unió hosszabbítást Nagy-Britanniának, hogy eldöntse, hogyan lépjen ki? Ha ad, akkor - a brit huzavona miatt kiábrándulva - egyéves időszakot kényszerít-e rá Londonra? Lesz-e kompromisszum Theresa May kormányfő és Jeremy Corbyn munkáspárti vezér között? Ezek a legfontosabb kérdések a héten, amikor a szerdai uniós csúcs és a pénteki nap, amikor Nagy-Britannia potenciálisan válási egyezmény nélkül távozhat az EU-ból, eldöntheti a szigetország jövőjét.

May a hétvégén ismét a tévénézőknek tartott magyarázatot, ezúttal arról, hogy miért fordult Jeremy Corbynhoz, az ellenzéki Munkáspárt vezéréhez és így arról is, hogy miért adta fel, hogy saját pártja keményvonalasait győzze meg arról, hogy a parlamentben támogassák az Európai Unióból való rendezett kilépésről szóló megállapodását.

Miközben a keményvonalas brexithívek össztüzet zúdítottak rá, addig a Munkáspártban azt mondták: egyelőre nem láttak konkrét javaslatot tőle. Pedig London kezd kifutni az időből:

szerdán tartják az újabb uniós csúcsot, ahol a kérdésben megosztott tagállamok eldöntik, adjanak-e újabb hosszabbítást a briteknek, hogy soraikat rendezve elfogadjanak valamilyen kilépési forgatókönyvet.

Mivel több tagországnak elege van abból, hogy a britek belső vitáival kell foglalkozniuk, az egyik opció az, hogy akár egy évig tartó, „flexibilis hosszabbítást” adjanak a szigetországnak.

Ez a lehetőség kiverte a biztosítékot a brit konzervatívoknál, mert azt jelentené, hogy három évvel a kiválást javasló népszavazás után, Nagy-Britanniában is európai parlamenti választásokat kellene tartani. A tory keménymag kilátásba helyezte, hogy ha May ezt elfogadja, akkor rövid időn belül leválthatják. Így ők továbbra is

az alku nélküli, gyors kilépésre játszanak, amely pénteken, a korábban adott hosszabbítás végén meg is valósulhat.

Ebben a kezükre játszhatnak azok az európai vezetők, akik attól tartanak, hogy minél tovább marad Nagy-Britannia az Unióban, annál több zavart kelt majd, így jobb, ha minél hamarabb megy. A múlt héten például sokakat megijesztett Jacob Rees-Mogg, a tory keménymag vezéralakjának tweetje: „ha tovább maradunk, akkor legyünk nagyon merevek, például az EU-költségvetés kérdésében”.

A bizonytalanság közepette próbálkozik May alkudozni a Munkáspárttal, amelynek képviselői a parlamentben kiálltak a kompromisszumot jelenthető vámúniós javaslat mellett – de amely három vokson elbukott a konzervatívok ellenállása miatt. Az ellenzék most azt próbálja elérni: ha támogatja a héten a parlamentben May kiválási egyezményét, akkor a szája íze szerint alakítsák a jövőbeli viszont az EU-val azaz, maradjon fenn a vámúnió.

Ha sikerül megállapodniuk, akkor az utolsó pillanatban, parlamenti jóváhagyás mellett, lehetségessé válik az egyezmény alapján, rendezett módon történő kilépés.

Corbyn munkáspárti főnök ugyanakkor most kénytelen saját pártjára is figyelni. A Labour zsidó származású tagságát egyesítő platformnak elege lett párttársaik sértő megnyilvánulásaiból és mivel szerintük Corbyn „több száz eset ellenére” nem rendszabályozza meg őket, bizalmatlanságot szavaztak ellene, a velük szemben álló konzervatívok nagy örömére.

Corbyn szemére vetik, hogy 2014-ben jelen volt egy rendezvényen az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolókat lemészárló terroristákhoz köthető palesztinok sírjai közelében. Ő azt mondta: egy olyan rendezvényen jelent meg Tunéziában, amely egy izraeli légicsapás áldozatairól emlékezett meg és nem koszorúzott meg sírokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×