eur:
393.59
usd:
368.11
bux:
66311.1
2024. április 24. szerda György
Blenheim, 2018. július 13.Theresa May brit miniszterelnök fogadja Donald Trump amerikai elnököt a blenheimi kastélyban adott vacsora előtt, 2018. július 12-én. (MTI/EPA/Daily Telegraph pool/Geoff Pugh)
Nyitókép: Geoff Pugh (MTI/EPA/Daily Telegraph)

Donald Trump diplomáciai protokollt sértett Londonban

Alig érkezett meg Donald Trump amerikai elnök Londonba, máris kritizálta vendéglátóját, Theresa May brit miniszterelnököt. Közben több ezren készülnek a vizit elleni tüntetésekre, melynek során a levegőbe engednek egy Trumpot ábrázoló hatalmas léggömböt.

Theresa May vörös szőnyeggel, vörös ruhában és vörös uniformisban felvonuló katonai zenekarral fogadta a szmokingot húzott Donald Trumpot. Az Oxford grófságban található Blenheim-palotában – Winston Churchill szülőházában – tartott ünnepélyes fogadás csak egy időre feledtette a két szoros szövetséges közötti felemás viszonyt.

Trump munkavizitre és nem hivatalos állami látogatásra érkezett Nagy-Britanniába,

ahol hónapokon át heves vita folyt arról, hogy meghívják-e, annyira felháborították a közvélemény nagy részét a bevándorlókról, nőkről és az európai politikáról elhangzott megjegyzései.

Az elnök nem hazudtolta meg önmagát: pár órával érkezése után már bírálta Theresa Mayt, amiért szerinte túl „puha” brexitben gondolkozik és hogy hiába mondta neki, csinálja másként, nem hallgatott rá. Ha a britek túl közel maradnak Európához, akkor az „megöli” esélyeiket arra, hogy kereskedelmi megállapodást kössenek az Egyesült Államokkal – mondta a Sun brit bulvárlapnak adott interjújában.

Vendéglátója bírálata nemcsak a diplomáciai protokoll megsértése volt, hanem közvetlen beavatkozás a brit belpolitikába,

amikor heves vita folyik arról, hogy milyen viszonya is legyen a jövőben Nagy-Britanniának az EU-val. Úgy tűnik, az amerikai elnök akarja megmondani, milyen feltételek mellett váljon ki Nagy-Britannia a számára legnagyobb kereskedelmi partnernek számító politikai blokkból.

Trump ugyanakkor elődje nyomdokaiban jár: Barack Obama a Brexit-népszavazás előtt szintén figyelmeztette a briteket: ha kilépnek, a sor végére kerülnek az Amerikával folytatott kereskedelmi tárgyalásokon.

Theresa Mayre most az a megalázó feladat hárul, hogy a Trumppal folytatott első tárgyalási napon arról győzködheti tengerentúli vendégét, hogy igenis jó elképzelése van a brexit után az EU-val folytatott kereskedelemről. A britek kilépése lehetőség arra, hogy „az Atlanti-óceán mindkét partján leromboljuk az üzleti világot fékező bürokratikus korlátokat.”

Londonban, a látogatás hivatalos első napján, pénteken

több ezer tüntető készül arra, hogy véleményt mondjon Trumpról.

A tiltakozás fő attrakciója az a hatalmas léggömb lesz, amely Trumpot akaratos csecsemőként ábrázolja, és amelyet a brit parlament közelében bocsájtanak majd fel.

A tüntetés valójában már csütörtökön megindult a londoni amerikai nagykövetségnél és az ország több részén. Az Amnesty International jogvédő szervezet az egyik londoni hídra például egy olyan transzparenst függesztett ki, ami „emberi jogi lidércnyomásnak” nevezi Trumpot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×