INFORÁDIÓ 
2019. március 22. péntek
Beáta, Izolda

szíria

légi csapás

donald trump

tudósítóink

Ezt hozták a Szíria elleni légicsapások

Ezt hozták a Szíria elleni légicsapások

Trump amerikai elnök szerint a hétvégi szíriai légicsapások után jogos volt a „misszió elvégezve” kifejezés használata. Aszad elnök hadserege szíriai lázadó városokat támadott, Washington újabb oroszellenes szankciókat tervez hétfőn.

Donald Trump köszönetet mondott Franciaországnak és Nagy-Britanniának, amiért csatlakoztak Amerikához a hétvégi szíriai légicsapások során.

A nyugati koalíció célja a vegyi fegyverek használatától való elrettentés volt, mert Aszad szíriai elnököt vádolták azzal a múltheti, állítólagos vegyifegyver támadással, amit az akkor még ostromlott Dúma városban hajtottak végre.

Míg azonban a nyugatiak Aszadot és az őt támogató Oroszországot ostorozták, a rezsimhez hű polgárok Damaszkusz utcáin tüntettek az elnök mellett, aki orosz parlamenti képviselőket fogadott.

A találkozón arról beszélt, hogy az orosz fegyverek jól vizsgáztak az amerikai fegyverekkel szemben – mivel a rezsim és Moszkva szerint a berepülő rakéták kétharmadát lelőtték. Donald Trump és szövetségesei viszont sikeres akcióról beszélnek és azt mondják, polgári áldozatok nélkül lerombolták a kijelölt célokat.

De vajon mennyire változtatta meg a szíriai erőviszonyokat a nyugatiak büntetőcsapása? Úgy tűnik nem nagyon, mert az Aszad erők vasárnap már lázadó kézen lévő városokat, Hamát és Homszt vették aknatűz alá.

„Nem volt cél az erőegyensúly megváltoztatása Szíriában” – mondta Zalmay Khalilzad volt amerikai ENSZ és iraki nagykövet. Lindsey Graham szenátor viszont „gyenge katonai válasznak” nevezte Trump ellencsapását és azt mondta: „Aszad csak kis árat fizet”.

Trumpot sokan bírálták a „misszió végrehajtva” kifejezést használó Tweetje miatt. Az Irak elleni invázió után az ifjabb George Bush elnök használta ezt a megjegyzést. Aztán a háború lezárása helyett a még sok iraki és amerikai életet követelő fegyveres lázadás folytatódott.

Az Aszadot támogató Putyin orosz elnök közben az „ellenkoalíció” másik vezetőjével, Haszan Róháni, iráni elnökkel beszélt telefonon és elítélte a hétvégi büntetőakciót: „Az ilyen, az ENSZ Alapokmányát sértő lépések megismétlődése káoszt okoz majd a nemzetközi kapcsolatokban” – mondta. Korábban Putyin „agressziónak” nevezte a nyugatiak hétvégi támadását.

Moszkva korábban kilátásba helyezte, hogy S-300-as rakétavédelmi rendszert ad el Szíriának, amiről korábban az európai államok lebeszélték.

Szakértők ugyanakkor arról beszélnek, hogy paradox módon a szombati csapás eredménye a „de-eszkaláció”. A szemben álló felek saját sikerükről beszélnek. Orosz elemzők szerint Moszkva csak akkor avatkozna be, ha Szíriában szolgáló katonáit érné támadás.

„Átrepülünk a hajóik felett, de szerintem nem süllyesztjük el a Cook rombolót” – mondta egy név nélkül nyilatkozó szakértő a Guardiannek. Az amerikaiak viszont hétfőtől további szankciókat terveznek az oroszok ellen” – erről Nikki Haley, ENSZ-nagykövet beszélt egy tévéműsorban.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018