eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin
Kudarcot vallott a csőbombás merénylő New Yorkban

Kudarcot vallott a csőbombás merénylő New Yorkban

"Terrorkísérlet volt a New York-i aluljáró-robbantás" - közölte a város főpolgármestere. Az incidensben négy ember sérült meg, a hatóságok elfogtak egy 27-éves, Akajed Ullah nevű férfit.

New Yorkban szigorú rendőri őrizet alatt tartják a hétfő reggeli feltételezett robbantót. A 27 éves Akajed Ullah 3 emberrel együtt maga is megsérült a reggeli csúcsforgalom idején történt detonációban. Az incidens reggel 7 óra 20 perckor történt egy aluljáróban, Manhattan központjában, az ikonikus Times Square közelében.

Kudarcot vallott a csőbombás merénylő New Yorkban

A helyi rendőrfőnök szerint a sérülések nem életveszélyesek. James O'Neill azt mondta, a támadó

„egy primitív, kezdetleges technológiára épülő robbanóeszközt”

erősített a testére. Az eredmény az volt, hogy Ullah keze és teste megégett.

„Ez egy terrorkísérlet volt” – mondta Bill de Blasio New York-i főpolgármester.

Az AP szerint Ullahot az Iszlám Állam ideológiája ejthette rabul, de a rendőrség szerint nem volt köze hozzájuk.

„A valóság az, hogy célpont vagyunk a demokrácia és a szabadság ellenségei számára” – mondta Andrew Cuomo a New York-ot magába foglaló New York állam kormányzója.

„Bárki letölthet valami szennyet az internetről, hogy összerakjon egy amatőr robbanóeszközt.

Ez a realitás, amivel együtt kell élnünk” – mondta.

„Az ellen-valóság viszont az, hogy ez itt New York, összefogunk, okosak vagyunk, nyitva tartjuk a szemünket. Nekünk vannak a legjobb bűnüldöző csoportjaink az egész világon” – büszkélkedett a kormányzó.

Donald Trump elnök - hasonlóan egy korábbi támadásra adott reakciójához – keményebb bevándorlási szabályokat sürgetett. „Elnökjelöltségem kezdetén is mondtam, hogy Amerikának szigorítani kell laza bevándorlási rendszerén, amelynek nyomán túl sok veszélyes ember léphet be az országba”. Trump szerint „veszélyes az állambiztonságra, hogy az úgynevezett kiterjesztett családi bevándorlási szabályoknak köszönhetően léphetett be az elkövető az országba.

A vádlott származása most kapóra jött az elnöknek – Ullah ugyanis Bangladesből vándorolt be.

Kudarcot vallott a csőbombás merénylő New Yorkban

A rendőrség azt mondta: birtokában van egy videó a testére csőbombát erősítő támadó akciójáról, amit a Manhattan sziget közepén található Kikötői Hatóság Buszállomása és a Times Square közötti aluljáróban hajtott végre.

Két hónappal korábban egy közép-ázsiai származású férfi teherautóval gázolt halálra nyolc embert a környéken. Egy évvel korábban pedig 30 ember sebesült meg egy szintén manhattani pokolgépes támadásban.

A mostani akció nyomán szinte az összes New York-i metróvonal működését felfüggesztették, egyes szerelvényekből pedig evakuálták az utasokat. Az utazók ironikusan megjegyezték: a sokat bírált vonalakon olyan gyakoriak a meghibásodások és késések, hogy

szinte észre sem vették, mi történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×