eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Minden íratlan szabályt megszegett a szlovák jelölt

"Minden íratlan szabályt megszegett a szlovák jelölt"

Szlovákia is harcba száll az eurócsoport új vezetőjének posztjáért, melyről hétfőn döntenek Brüsszelben. Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter hivatalosan is bejelentette, elfoglalná Jeroen Dijsselbloem helyét, annak ellenére, hogy az Európai Szocialisták Pártja (PES), amelynek a szlovák kormánypárti Smer is a tagja, nem őt, hanem a portugál Mário Centenót indítja a szavazáson.

A politico.eu hírportál szerint a szlovák pénzügyminiszter minden íratlan szabályt áthágott azzal, hogy jelöltette magát az eurócsoport élére. A portál úgy fogalmaz, Peter Kažimír döntésével az Európai Unió politikai tömörülései közti egyensúlyt veszélyezteti.

Peter Kažimír a Smer politikusa. A legnagyobb szlovák kormánypárt pedig tagja az Európai Szocialisták Pártjának. A PES azonban nem Kažimír mellett tette le a garast, hanem a portugál Mário Centenót ültetné Jeroen Dijsselbloem helyére, aki januárban távozik a 19 tagú eurócsoport éléről. A posztot megpályázta még a liberális luxemburgi Pierre Gramegna és a zöldpárti lett Dana Reizniece-Ozola. Az Európai Néppárt a héten bejelentette, hogy nem indít saját jelöltet. Az elemzések szerint a legnagyobb esélye így a portugál indulónak van. A szavazást december 4-én, hétfőn tartják Brüsszelben.

A Politico cikkében az európai szocialisták – tekintettel Peter Kažimír kiszámíthatatlan természetére – visszafogottan kommentálják a szlovák pénzügyminiszter lépését. A portálnak névtelenül többen is azt mondták a pártcsaládból, hogy Kažimírnak szokása gondolkodás nélkül nyilatkozni. Az egyik megszólaló egyenesen úgy fogalmaz,

kételkedik benne, hogy a szlovák politikus anélkül el tudná látni a feladatát, hogy megsértené kollégáit.

Szlovákia a múlt hónapban már alulmaradt egy uniós szavazáson. November 20-án eldőlt, hogy Londonból nem Pozsonyba, hanem Amszterdamba helyezi át székhelyét az Európai Gyógyszerügynökség. A Politico felvetette a kérdést, Kažimír utolsó percekben bejelentett indulása, nem tekinthető-e Szlovákia bosszújának, amiért elbukott egy olyan versenyt, amelyben előzetesen esélyesnek kiáltották ki. A portál azt írja, ha most sem a szlovák jelölt lesz a befutó, Pozsony ismét azzal érvelhet, hogy az Európai Unió különbséget tesz a nyugati és keleti tagállamok között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×