eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin
Irma Harvey-nál is nagyobb lehet

Irma Harvey-nál is nagyobb lehet

Miközben sok helyen még meg sem kezdődött a kármentesítés a Harvey vihar pusztítása nyomán, újabb természeti csapás fenyegeti a térséget. A Karib-szigeteken élőket az Irma hurrikán érkezésére figyelmeztették, míg Florida államban szükségállapotot hirdettek.

Meteorológusok szerint Irma nagyobb szeleket produkálhat, mint a Texas egy részét vízzel elárasztó Harvey.

Közel egy tucat karibi szigeten adtak ki figyelmeztetést a közelgő hurrikán miatt, amely várhatóan áradásokat, akár hét méter magas hullámokat és trópusi esőzést hoz magával.

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az Egyesült Államoknak is jut a szélsőséges időjárásból és a vihar Florida szövetségi államot is érinti.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan merre is halad majd a hurrikán, de Rick Scott kormányzó Florida mind a 67 megyéjében szükségállapotot rendelt el.

„A legrosszabbra készülünk és a legjobbat reméljük. A szükségállapot lehetővé teszi, hogy az mentőszolgálatok a bürokratikus akadályok nélkül, gyorsan akcióba léphessenek” – mondta.

A kormányzó azt is hozzátette, hogy telefonon beszélt Trump elnökkel, aki a szövetségi kormány „összes forrását felajánlotta”.

Szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Ricoban is. Ricardo Rosselló kormányzó mozgósította a Nemzeti Gárdát az iskolákat pedig bezárták, arra számítva, hogy szigetre szerdán lecsap a vihar.

A gazdaságilag elmaradott terület energiacégének igazgatója azt mondta:

a sziget egyes területei akár félévre áram nélkül maradhatnak,

mivel már így is rossz állapotban van a hálózat.

A hurrikánra készülő helyi kormány árstopot vezetett be az alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre, áramgenerátorokra és elemekre.

Keddre virradó éjszaka még érintett szárazföldet a hurrikán, de mérések szerint a széllökések sebessége már elérte a 220 kilométer/órát.

Egy kis remény még volt arra, hogy a keletről nyugat felé haladó Irma északra kanyarodva elkerüli a nagyobb szárazföldi területeket, de az egyik forgatókönyv szerint kedden már érintheti az első, kisebb karibi szigeteket, csütörtökön lesújt a Dominikai Köztársaságra és Haitira, pénteken pedig Kubára és Florida dél-keleti részére.

Szakértők szerint Irma azért lehet különösen intenzív, mert az Atlanti-óceán keleti részén, a Zöldfoki-szigeteknél alakult ki. Az ilyen viharok formálódnak később a legerősebb hurrikánokká – ilyen volt a Hugo, Floyd és Iván – mondták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×