Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországon hamisíthatták a szerb munkások iratait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ján Richter szlovák munka-, szociális, és családügyi miniszter azt állítja, a Szerbiából Szlovákiába érkezett vendégmunkások némelyikét átverték. A tárcavezető szerint a legtöbb gondot az ideiglenes munkát kínáló munkaközvetítő ügynökségek okozzák. „A munkások engedélyeit Magyarországon hamisították” – vallja a miniszter.

„Megvezették a Szlovákiában dolgozó szerbek többségét“ – állítja Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter, aki minderről szerb kollégájával, Alekszandar Vulinnal tárgyalt Pozsonyban.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy a szóban forgó ügynökségek a szerb állampolgárok szlovákiai munkavállalásához szükséges iratokat hamisítanak. Példaként a Largo Slovakia céget említette, amely Magyarországon Largo Hungary, Szerbiában pedig Largo Plus Serbia néven alapított leányvállalatot. Az interneten elérhető információk szerint a Largo Hungary Kft. 2015-ös árbevétele 618 millió forint volt.

„Információink szerint a cég legkevesebb 680 munkás Szlovákiába érkezését intézte. Mindenekelőtt a galántai Samsungnak toboroztak alkalmazottakat úgy, hogy

Magyarországon meghamisították az itteni társadalombiztosítás megkötéséhez szükséges irataikat”

– vázolta fel Ján Richter, hozzátéve, hogy a hamis papírok alapján a Samsung szerződtette a szerb vendégmunkásokat. Ezeknek az alkalmazottaknak azonban sem Magyarországon, sem Szlovákiában nincs érvényes társadalombiztosításuk. A Samsung azzal védekezik, hogy eddig még semmilyen ellenőrzés nem talált illegális munkásokat a társaság alkalmazásában.

A pozsonyi találkozón a szlovák és a szerb munkaügyi miniszter megegyezett abban, hogy szorosabbá fűzik az egymás közti kommunikációt. „A tárgyalások szükségességét az indokolta, hogy egy nyilatkozatban vagy bővített memorandumban

lefektessük annak az eljárásnak a szabályait, amely a Szerbiából Szlovákiába érkező vendégmunkások mozgását szavatolja”

– fejtette ki a szlovák tárcavezető. Ján Richter közölte, minderről magyar és cseh kollégájával is tárgyalni kíván, hogy az ügynökségek magyarországi és csehországi leányvállalataik segítségével ne kerülhessék meg a szlovákiai szabályokat.

Alexandar Vulin rámutatott, hogy azok a szerb munkavállalók, akik külföldre vándorolnak a jobb megélhetés reményében, gyakran azt sem tudják, hová mennek, és az adott országban mi vár majd rájuk. „Feketén dolgoznak, nincs társadalombiztosításuk, s ezzel nemcsak Szerbiának, hanem a többi európai országnak is ártanak” – fogalmazott Alexandar Vulin.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!