eur:
390.72
usd:
366.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Trump "atomfalkavezért" csinálna Amerikából

Több atomfegyvert akar Amerikának Donald Trump. Az elnök a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy szeretné, hogy hazája legyen ismét a "falkavezér". Azt is elmondta: szerinte Kína könnyen megrendszabályozhatná Észak-Koreát.

Végre egy jó hír azoknak, akik szerint Donald Trump Vlagyimir Putyin bábfigurája. Az amerikai elnök közölte, hogy növelni akarja az amerikai atomarzenált, mert másokhoz képest szerinte visszaestek országa nukleáris csapásmérő lehetőségei.

„Csodálatos lenne, ha egyetlen országnak sem lennének atomfegyverei”, de máskülönben az a helyzet, hogy az Egyesült Államoknak kell a „falkavezérnek” lennie – mondta a Reutersnek adott külpolitikai témákat boncolgató interjújában Trump. „Soha nem kerülünk hátrányba, még a baráti országokkal szemben sem az atomfegyverek kérdésében” – tette hozzá.

Az elnök korábban már „újabb rossz alkunak” nevezte az Amerika és Oroszország között kötött Új START egyezményt. „Nekem ez fontos ügy” – mondta mostani interjújában Trump és azt ígérte tárgyalni fog a kérdésről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „ha és amikor” találkoznak.

Jelenleg Oroszországnak kétszázzal több robbanófeje van, mint az Egyesült Államoknak. Szakértők szerint a status quo oka az is, hogy az Egyesült Államok nincs körülvéve rivális országokkal. Az Új START szerződés értelmében Moszkvának és Washingtonnak viszont jövő februártól 10 éven át egyenlő szinten kell tartani robbanófejei számát és összesen 800-800 ilyen eszközük lehet hadrendben, illetve raktáron.

Trump megválasztása után néhány héttel azt írta a Twitteren, hogy Amerikának „addig kell folytatnia nukleáris képességei kiterjesztését, amíg a világ nem tér észhez”.

Az Fegyverzet Korlátozó Szövetség nevű, magát függetlennek mondó non-profit szervezet újra bírálta az elnök megjegyzéseit: „Donald Trump ismét azt sejtette, hogy rosszul informált és nem érti a nukleáris fegyverek által jelentett veszélyt. A hidegháború bebizonyította, hogy a fegyverkezési versenynek és atomfegyverekkel való fenyegetésnek nincsenek nyertesei” – írták közleményükben.

Az elnökválasztási kampány idején Trump azt is közölte: nem tudja kizárni, hogy atomfegyvert vessen be Európa ellen.

A nukleáris fegyverek kérdésénél maradva Trump azt is közölte: Kína könnyen leállíthatná Észak-Korea ballisztikus rakétaprogramját. Ennek hiányában az Egyesült Államok felpörgetheti azokat a terveket, hogy Dél-Korea és Japán rakétavédelmi rendszereket kapjon.

Közben az elnök a maga sajátos módján kiállt az Európai Unió mellett. Annak ellenére, hogy egy olyan nagykövetet nevezett ki Brüsszelbe, aki az unió bukásáról beszél, Trump most azt mondta: „Teljesen az EU-ért vagyok, az EU csodálatos. Ha boldogok, akkor érte vagyok”. Korábban azonban „Németország eszközének” nevezte az uniót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×