INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

tudósítóink

mali

öngyilkos

merénylet

60 embert ölt meg egy öngyilkos robbantó Maliban

Infostart / InfoRádió

Maliban legkevesebb 60 embert ölt meg és több mint 100-at megsebesített az Al-Kaida Észak-Afrikai szárnya egy öngyilkos merényletben. A támadást egy katonai tábor ellen intézték és a dzsihadisták azt mondták: a tömeggyilkosság büntetés volt azért, mert a helyiek együttműködnek Franciaországgal.

A dzsihadisták előretörését megállító 2013-as francia beavatkozás óta törékeny a béke az észak-afrikai Maliban. A kormány, ha nehezen is de megpróbál együttműködni a különböző fegyveres csoportokkal az erőszak visszaszorításáért.

Az Al-Kaida helyi szárnya, az Al-Kaida az Iszlám Mágrebben nevű terrorcsoport által vállalt vérengzés most felboríthatja az egyensúlyt.

Az öngyilkos merénylő szerdán hatolt be Gao városban egy katonai táborba. Kocsijával elütött több embert, majd felrobbantotta magát, épp amikor 600 katona gyülekezett szemlére.

A hatóságok 3 napos gyászt hirdettek, Ibrahim Boubacar Keita elnök pedig az állami televízióban beszélve megígérte, hogy legyőzik a dzsihadistákat.

Az Al-Kaida Mágrebi szárnya közölte, hogy valójában egy helyi szövetségese, az Al Mourabitoun hajtotta végre a támadást. A csoport vezetője a hírhedt „Félszemű” és „Elfoghatatlan” néven ismert algériai Moktar Belmoktar.

Az ő nevéhez fűződik az a brutális támadás, amelynek során 2013-ban 800 embert ejtettek fogságba egy algériai gázkitermelő helyen. A fegyveresek 39 túszt – köztük nyugati dolgozókat is - kivégeztek.

Csoportja nevéhez fűződik egy másik véres támadás is – 2015-ben Mali fővárosában, Bamakóban lerohanták a Radisson Hotelt. Az incidensben 20-an meghaltak.

Belmoktárt többször is halottnak nyilvánították – legutóbb egy tavaly november végi, Líbiában végrehajtott francia légicsapás nyomán.

A mostani támadás alapjaiban ingathatja meg a békét Maliban. A támaszponton, ahol a robbantás történt, egy helyen laknak katonák és az egymással rivalizáló fegyveres csoportok képviselői.

Az ENSZ által tető alá hozott egyezmény értelmében közös járőrözésbe kezdtek volna, amelynek nyomán a kormány a dzsihadisták elleni harcra tudott volna koncentrálni.

Kapcsolódó hang

60 embert ölt meg egy öngyilkos robbantó Maliban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018