eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

60 embert ölt meg egy öngyilkos robbantó Maliban

Maliban legkevesebb 60 embert ölt meg és több mint 100-at megsebesített az Al-Kaida Észak-Afrikai szárnya egy öngyilkos merényletben. A támadást egy katonai tábor ellen intézték és a dzsihadisták azt mondták: a tömeggyilkosság büntetés volt azért, mert a helyiek együttműködnek Franciaországgal.

A dzsihadisták előretörését megállító 2013-as francia beavatkozás óta törékeny a béke az észak-afrikai Maliban. A kormány, ha nehezen is de megpróbál együttműködni a különböző fegyveres csoportokkal az erőszak visszaszorításáért.

Az Al-Kaida helyi szárnya, az Al-Kaida az Iszlám Mágrebben nevű terrorcsoport által vállalt vérengzés most felboríthatja az egyensúlyt.

Az öngyilkos merénylő szerdán hatolt be Gao városban egy katonai táborba. Kocsijával elütött több embert, majd felrobbantotta magát, épp amikor 600 katona gyülekezett szemlére.

A hatóságok 3 napos gyászt hirdettek, Ibrahim Boubacar Keita elnök pedig az állami televízióban beszélve megígérte, hogy legyőzik a dzsihadistákat.

Az Al-Kaida Mágrebi szárnya közölte, hogy valójában egy helyi szövetségese, az Al Mourabitoun hajtotta végre a támadást. A csoport vezetője a hírhedt „Félszemű” és „Elfoghatatlan” néven ismert algériai Moktar Belmoktar.

Az ő nevéhez fűződik az a brutális támadás, amelynek során 2013-ban 800 embert ejtettek fogságba egy algériai gázkitermelő helyen. A fegyveresek 39 túszt – köztük nyugati dolgozókat is - kivégeztek.

Csoportja nevéhez fűződik egy másik véres támadás is – 2015-ben Mali fővárosában, Bamakóban lerohanták a Radisson Hotelt. Az incidensben 20-an meghaltak.

Belmoktárt többször is halottnak nyilvánították – legutóbb egy tavaly november végi, Líbiában végrehajtott francia légicsapás nyomán.

A mostani támadás alapjaiban ingathatja meg a békét Maliban. A támaszponton, ahol a robbantás történt, egy helyen laknak katonák és az egymással rivalizáló fegyveres csoportok képviselői.

Az ENSZ által tető alá hozott egyezmény értelmében közös járőrözésbe kezdtek volna, amelynek nyomán a kormány a dzsihadisták elleni harcra tudott volna koncentrálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×