eur:
393.13
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Trump tanácsadója szerint enyhíthetnek az orosz szankciókon, Obama visszavágna

Amerikai hírszerzési illetékesek azt állítják: maga Putyin orosz elnök irányította az amerikai politikai szervezetek elleni hackertámadásokat. Miközben Obama távozó amerikai elnök válaszcsapással fenyegetett, Donald Trump tanácsadója Moszkvában a szankciók törlését is felvetette.

Amerika ott és ahogy akar válaszol a szerinte bizonyított orosz kibertámadásokra – mondta Barack Obama távozó amerikai elnök. Az elmúlt hétvégén felmelegített hacker-ügy újabb fejleményeként három magasrangú hírszerzési illetékes a korábbinál is súlyosabb váddal állt elő.

Azt állítják, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz elnök felügyelte az amerikai politikai szervezetek szervereire behatoló hackereket, akiket pedig az orosz hírszerzés irányított. Putyin eredeti célja az volt, hogy „lejárassa az amerikai demokráciát”, de végül segítette Donald Trump választási győzelmét – mondta a három, ismeretlenségbe burkolózó illetékes.

Aki bizonyosan lejáratta magát, az egy demokrata párti tanácsadó volt a New York Times szerint. Hillary Clinton kampányfőnöke, John Podesta egyik beosztottja felfedezett egy hamis emailt, amely a jelszó megváltoztatására sürgette főnökét.

A Times szerint ezután ezt továbbította informatikusoknak, de az „illegitim” szó helyett azt írta az emailről, hogy „legitim”. Furcsa módon azt is megjegyezte, hogy Podestának azonnal meg kell változtatnia gmail-jelszavát, ami nem elírásra, hanem nagyobb tévedésre utal. Amerikai biztonsági illetékesek szerint így történhetett meg, hogy az állítólagos orosz hackerek 60 ezer üzenethez kaptak hozzáférést.

Csütörtökön egy magasrangú fehér házi illetékes is azt mondta: „valószínűleg Putyin tudomására hozták a hackertámadások tényét”, de nem vádolta meg közvetlenül az orosz elnököt.

Főnöke, Barack Obama viszont azt mondta egy rádióinterjúban: Washington visszavág.

Obamának körülbelül egy hónapja van a válaszcsapásra, mivel az őt követő Donald Trumpról ismert, hogy vele szemben közeledni kíván Putyinhoz. A bírálók szerint az oroszoknak ezért állhatott érdekében beavatkozni az elnökválasztásba és őt segíteni.

Kommentátorok figyelmeztettek, hogy az internetes adok-kapoknak súlyos következményei lehetnek, ha például a felek egymás áramszolgáltatóit vagy bankrendszerét kezdik el támadni.

Közben Moszkvában járt Trump két tanácsadója. Jack Kingston volt kongresszusi képviselő, felvetette, hogy „változhat az Egyesült Államoknak az Oroszországgal szembeni szankciós politikája”. Kingston arra utalt: a szankciók nem érték el céljukat, Trump nem akarja magát Obama külpolitkájához kötni és így „lehetőség van tiszta lappal indulni”. Megfordult Moszkvában a héten Carter Page, Trump energiaügyi és Oroszország-tanácsadója is, aki az „Amerikában tapasztalható hidegháborús mentalitásra” panaszkodott.

Page szerint a hack-vád a „hamis hírek határát súrolja” és konkrét bizonyítékokat követelt. Azt is elmondta: szerinte sürgősen meg kell javítani a jelenleg „toxikus” amerikai-orosz viszonyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×