Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Brüsszel többé nem dirigál nekünk"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar idő szerint reggel hétkor, tehát jóval a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt, az eddig beérkezett szavazatszámlálási eredmények ismeretében, immár kimondható: az Egyesült Királyság szavazatjogosultjainak többsége úgy döntött, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból.

A skótok és az észak-írek maradtak volna, a de a walesiek, és igen jelentős többséggel "nem"-mel szavazva az angolok, az unióból való kiválás mellett döntöttek. A hidegvérűnek ismert britektől szokatlanul szenvedélyesen, családokat megosztó módon vitatott dilemma volt az Európai Unió tagságának kérdése.

Most egyesek azt mondogatják, hogy szép feladat lesz új történelmi korszakot nyitni Nagy-Britanniában, mások viszont katasztrófát emlegetnek. A részeredmények analízise tulajdonképpen hajnali fél négy körül indult meg. A gondos szavazatszámlálást nem lehetett sürgetni, minden egyes szavazólapot kézzel számoltak meg a begyűjtő központokban, általában banktisztviselők, akik pénzjegy számoláshoz vannak kiképezve.

Már csak néhány angliai szavazókerület eredménye nem tudható, de ez már nem változtat a tényen, a BBC is így látja: az Egyesült Királyság kilép. Nem azon nyomban, ma csak a kilépési procedúra veheti kezdetét. Ez évekig elhúzódhat.

David Cameron miniszterelnök, aki a bentmaradás mellett minden erejével és energiájával érvelt, magyar idő szerint nyolc órakor nyilatkozatot tesz, valószínűleg hivatalos és lakóhelye: a Downing Street 10 előtt. Szépen süt a nap, kijöhet az épület elé. Kérdés, kívánják-e a képviselők, hogy már a hét végén összeüljön-e a parlament, vagy csak hétfőn kezdje tárgyalni a kilépést.

Külön érdekessége ennek a történelmi eseménynek, hogy a kormányzó konzervatív párton belül történt szakadás: Boris Johnson képviselő, korábbi londoni polgármester volt a Brexit-tábor, azaz a kilépést kívánók vezére.

A UKIP, a Brit Függetlenségi Párt vezetője, Nigel Farage David Cameron lemondását követeli. A kormánypárt azonban egyelőre nem kívánja egyhangúlag a kormányfő gyors távozását, ő sem akarja azonnal feladni az ország vezetését.

Tegnap konzervatív képviselők hűséglevelet írtak Cameronnak, érdekes módon az aláírók között volt Boris Johnson is.

Róla egy gonoszkodó tréfa kezd terjedni. Eszerint a számadatok sodrában őt csak egy szám érdekli, a tízes. Mármint a Downing Streeten annak a bizonyos épületnek a házszáma. Nem valószínűtlen, hogy Boris Johnsonból, David Cameron hajdani etoni iskolatársából, barátjából, konzervatívpárti fegyvertársából brit kormányfő legyen.

Bizonyos, hogy nem csak nagy gazdasági hatása van a döntésnek, nem csak komoly belpolitikai jelentősége, különös tekintettel a skótok elszakadási vágyára, hanem külpolitikai szempontból is jelentős fejlemény a Brexit, hiszen elégedetlen Brüsszellel sokmillió holland, dán és francia is.

Az elszakadás mellett szavazott angolok a nagy nap reggelén elégedetten mondogatják: Brüsszel többé nem dirigál nekünk. Természetesen a szoros kapcsolat - a minden más tényező mellett legnagyobb piacot is jelentő Európai Unióval, a kilépés után is fennmarad.