eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Brüsszel többé nem dirigál nekünk"

Magyar idő szerint reggel hétkor, tehát jóval a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt, az eddig beérkezett szavazatszámlálási eredmények ismeretében, immár kimondható: az Egyesült Királyság szavazatjogosultjainak többsége úgy döntött, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból.

A skótok és az észak-írek maradtak volna, a de a walesiek, és igen jelentős többséggel "nem"-mel szavazva az angolok, az unióból való kiválás mellett döntöttek. A hidegvérűnek ismert britektől szokatlanul szenvedélyesen, családokat megosztó módon vitatott dilemma volt az Európai Unió tagságának kérdése.

Most egyesek azt mondogatják, hogy szép feladat lesz új történelmi korszakot nyitni Nagy-Britanniában, mások viszont katasztrófát emlegetnek. A részeredmények analízise tulajdonképpen hajnali fél négy körül indult meg. A gondos szavazatszámlálást nem lehetett sürgetni, minden egyes szavazólapot kézzel számoltak meg a begyűjtő központokban, általában banktisztviselők, akik pénzjegy számoláshoz vannak kiképezve.

Már csak néhány angliai szavazókerület eredménye nem tudható, de ez már nem változtat a tényen, a BBC is így látja: az Egyesült Királyság kilép. Nem azon nyomban, ma csak a kilépési procedúra veheti kezdetét. Ez évekig elhúzódhat.

David Cameron miniszterelnök, aki a bentmaradás mellett minden erejével és energiájával érvelt, magyar idő szerint nyolc órakor nyilatkozatot tesz, valószínűleg hivatalos és lakóhelye: a Downing Street 10 előtt. Szépen süt a nap, kijöhet az épület elé. Kérdés, kívánják-e a képviselők, hogy már a hét végén összeüljön-e a parlament, vagy csak hétfőn kezdje tárgyalni a kilépést.

Külön érdekessége ennek a történelmi eseménynek, hogy a kormányzó konzervatív párton belül történt szakadás: Boris Johnson képviselő, korábbi londoni polgármester volt a Brexit-tábor, azaz a kilépést kívánók vezére.

A UKIP, a Brit Függetlenségi Párt vezetője, Nigel Farage David Cameron lemondását követeli. A kormánypárt azonban egyelőre nem kívánja egyhangúlag a kormányfő gyors távozását, ő sem akarja azonnal feladni az ország vezetését.

Tegnap konzervatív képviselők hűséglevelet írtak Cameronnak, érdekes módon az aláírók között volt Boris Johnson is.

Róla egy gonoszkodó tréfa kezd terjedni. Eszerint a számadatok sodrában őt csak egy szám érdekli, a tízes. Mármint a Downing Streeten annak a bizonyos épületnek a házszáma. Nem valószínűtlen, hogy Boris Johnsonból, David Cameron hajdani etoni iskolatársából, barátjából, konzervatívpárti fegyvertársából brit kormányfő legyen.

Bizonyos, hogy nem csak nagy gazdasági hatása van a döntésnek, nem csak komoly belpolitikai jelentősége, különös tekintettel a skótok elszakadási vágyára, hanem külpolitikai szempontból is jelentős fejlemény a Brexit, hiszen elégedetlen Brüsszellel sokmillió holland, dán és francia is.

Az elszakadás mellett szavazott angolok a nagy nap reggelén elégedetten mondogatják: Brüsszel többé nem dirigál nekünk. Természetesen a szoros kapcsolat - a minden más tényező mellett legnagyobb piacot is jelentő Európai Unióval, a kilépés után is fennmarad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×