eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Évtizedeken át lehet majd érezni a migránsválság hatását

Megterheli az európai demokráciákat és meggyengíti kapcsolataikat a nyár óta tartó migrációs válság - ezt állapította meg tanulmányában a londoni Economist Intelligence Unit. A kutatóintézet szerint a populizmus előretörése miatt csökkent a "tiszta" európai demokráciák száma.

Évtizedeken át lehet majd érezni a menekült és migránsválság hatását, írja a 2015-ös globális demokrácia indexében egy brit kutatóintézet.

A londoni Economist Intelligence Unit szerint az Európai Unió tagállamai egyre több intézkedést hoznak meg nemzeti szinten és egyre inkább élni fognak azokkal a kivételekkel, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy saját döntéseket hozzanak.

A szerzők szerint a terrorizmus és a gazdasági bizonytalanság a világon különösen Európa országaiban kell aggodalmakat.

"Európában az a meglepő, hogy a legtöbb ország tiszta demokrácia, de épp itt stagnál vagy fejlődik vissza a demokrácia" - mondta Joan Huey a jelentés szerkesztője.

Az EIU szerint az, ahogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a kelet-európai tagállamok ellenkezése dacára rákényszerítette a tagállamokra a 160 ezer migráns és menekült elosztásáról szóló kvótát a populizmust erősíti.

Ez a jelenség nemcsak Kelet-Európában érezhető - jegyzik meg a szerzők. Franciaország például elvesztette a "tiszta demokrácia" besorolást a Nemzeti Front megerősödése miatt.

A jelentés négy kategóriára osztja az országokat: teljes és sérült demokráciákra, hibrid és tekintélyelvű rezsimekre. Ezekbe a kategóriákba egy sor paraméter, például a választási rendszer, a pluralizmus, a polgári szabadságjogok és a kormány működése alapján sorolják be az államokat.

Európában 2015-re 14-re esett a teljes demokráciák száma. Magyarországon a jelentés szerint rosszabb a demokrácia helyzete, mint például Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Németországban.

Nyugat-Európában Franciaország és Portugália kapott rosszabb besorolást, mint a többiek. A szerzők szerint az Euro-övezet válsága lazítja az uniós tagállamok közötti kapcsolatokat. Emellett bírálták az EU "gyenge gazdasági teljesítményét, a hagyományos politikai pártok és a választók közötti növekvő szakadékot, amelyet a populisták használnak ki."

Érdekes módon a Donald Trump által fémjelzett populizmus miatt az Egyesült Államok a 20. helyre csúszott a teljes demokráciák körében. Ha még egy helyet rontana, akkor a demokrácia terjesztését zászlajára tűző ország a "sérült demokráciák" között találná magát.

Az öt legtisztább demokrácia közül négy nem meglepő módon skandináv: Norvégia, Izland, Svédország és Dánia - utóbbit azonban megelőzi Új-Zéland.

Az öt leginkább sérült demokrácia pedig Guyana, Macedónia, Montenegró, Pápua-Új Guinea és Szenegál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×