eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kétségbeesett lépés az orosz jegybanknál

Az Orosz Központi Bank egy kétségbeesett lépéssel 17 százalékra emelte a kamatlábat, azt követően, hogy drámai módon leesett az orosz valuta, a rubel árfolyama. Az orosz gazdaságot egyaránt sújtják az alacsony olajárak és az Ukrajna miatt bevezetett szankciók.

Hétfőn egy nap alatt 10 százalékot esett a rubel dollárral szembeni árfolyama, bár keddre már stabilizálódott az orosz valuta. Mivel azonban a rubel az év során 50 százalékot vesztett értékéből, az Orosz Központi Bank drámai lépésre szánta el magát: 10 és fél százalékról 17 százalékra emelte a központi kamatlábat, hogy így fékezze meg azt, hogy a befektetők más valutákba mentsék át pénzüket.

A helyzetet jól jellemzi, hogy a legutóbbi kamatlábemelés mindössze 5 nappal korábban történt.

Tudósítók megjegyezték, kérdéses, hogy ezzel stabilizálni tudják-e a helyzetet: a befektetők az elkeseredés jelének veszik a drámai mértékű kamatlábemelést és méginkább megrettennek - mondják.

"Ez egy sokk-taktika. Korábban rövidtávon működött más feltörekvő piacok esetében, mert el tudták távolítani a rövid távra tervező spekulánsokat a piacról" - mondta Kathy Lien, a BK Asset Managment nevű, befektetési cég munkatársa az FT-nek.

Az agresszív kamatlábemelés nem szokatlan dolog a feltörekvő gazdaságokban, amikor a központi bankok megpróbálják megvédeni a nemzeti valutát a gyors értékvesztéstől. Az idén például Törökország pumpálta fel közel 8 százalékról 12-re a központi kamatlábat. 15 éve Brazília sokkoló, 45 százalékos szintre emelte saját kamatlábát, amikor a valuta 40 százalékot vesztett értékéből.

Miközben az olajárak a hordónkénti 60 dollár körül mozognak, az orosz központi bank arra figyelmeztetett, hogy négy és fél százalékkal is visszaeshet az idén az orosz GDP.

A gyengülő rubel nagyon rossz hír a dollárban eladósodott orosz cégeknek, amelyeknek jelentős mértékben megdrágult a hiteltörlesztés. A nyugati szankciók miatt a cégek nem férnek hozzá a nemzetközi pénzpiacokhoz, miközben át kellene ütemezniük adósságaikat.

A "Vörös hétfőnek" nevezett pánik nyomán jelentős mértékben esett a legnagyobb orosz bank, a Magyarországon is jelenlévő Sberbank és a Rosneft állami olajcég részvényeinek árfolyama. Elemzők szerint az eladások arra utalnak, hogy csökken a befektetőknek az orosz gazdaságba vetett bizalma.

"Nem csak az olajról, nem csak Ukrajnáról, hanem arról is szó van, hogy az orosz hatóságok nem lépnek fel" - mondta Timothy Ash, a londoni Standard Bank feltörekvő piaci elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×