eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lőttek a Déli Áramlatnak?

Lesz Déli Áramlat gázvezeték, vagy nem? Ez a kérdés Oroszország és az Európai Unió vitájában, azt követően, hogy az egyik kulcs-ország, Bulgária felfüggesztette a projektben való részvételét. A bolgár energiaügyi miniszter azonban ezután azt mondta: a Déli Áramlat - amely Magyarországon is áthalad - visszafordíthatatlan.

Vajon az Ukrajna körüli mini-hidegháború áldozata lesz-e az a projekt, amelynek célja az volt, hogy politikai vitákat kizárva, kiszámítható útvonalon szállítson Európába orosz földgázt?

A tervezett Déli Áramlat - amelynek építésében a Gazprom az egyik főszereplő - veszélybe került, mert az EU szerint meg kell vizsgálni, hogy nem sérti-e az európai jogot. Brüsszel felszólította Bulgáriát, ahol a vezeték áthaladna, hogy a vizsgálat idejére álljon le az építkezéssel.

Az EU eljárást is indított, mert Bulgária "megsértette az energiaversennyel kapcsolatos közbeszerzési elveket." Az amerikai nagykövet pedig azzal fenyegette meg az építkezésben résztvevő bolgár cégeket, hogy szankciókat hozhatnak ellenük.

Vasárnap az orosz gáztól különösen függő Szófia be is jelentette, hogy felhagyott a munkálatokkal. Az orosz válasz erre az volt, hogy "rejtett gazdasági szankciókkal" próbálja a Nyugat sújtani Moszkvát - miközben valódi szankciókkal is fenyegeti az ukrajnai lázadók állítólagos támogatása miatt.

A Déli Áramlat évi 63 milliárd köbméter gázt tudna Oroszországból Ukrajna elkerülésével Dél- és Közép-Európába juttatni. Ezzel azonban erősödnének Oroszország energiaszállítói pozíciói, holott az Európai Unió éppen az orosz gáztól való függőséget kívánja csökkenteni.

A bolgárok vasárnapi bejelentése után, amely alapján úgy tűnhetett, hogy vége a tervnek, Dragomir Sztojnev bolgár energiaügyi miniszter azt mondta: szerinte visszafordíthatatlan a Déli Áramlat építése és a vitát rendezik majd a felek, mert a vezeték fontos Európának és Bulgáriának is.

Az Unió - amely jelenleg az ukrán-orosz gázvitában közvetít - ezt a megjegyzést nem kommentálta, azt viszont üdvözölte, hogy Bulgária leállította az építkezést. A szerb kormány erre nem volt hajlandó és továbbra is építi a területén áthaladó szakaszt.

Az Euraktiv európai ügyekkel foglalkozó oldal szerint kulcsszerepet játszik a Déli Áramalatért folytatott kampányban az egyik nagy nyugati tagállam, Olaszország miniszterelnöke, Matteo Renzi.

Az olasz kormányfő arra kérte azoknak az EU-tagállamoknak a vezetőit, ahol a gázvezeték áthaladna, hogy egy közös levélben támogassák a projektet.

A Déli Áramlat megítélése ugynakkor Európán belül ellentmondásos. Azok az európai cégek, amelyek egy konzorcium részeként akarják üzemeltetni az ukrán vezetékhálózatot, rossz szemmel néznek a versenytársnak tartott Déli Áramlatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×