eur:
389.56
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Idegenek kezére kerülhet a szlovák termőföld

Május elsejétől véget ér a hároméves átmeneti időszak a termőföldszerzés korlátozására Szlovákiában, amelyről 2011-ben döntött az Európai Bizottság. A jövő hónap elejétől tehát külföldiek is földhöz juthatnak északi szomszédainknál.

Május elsején ér véget a szlovákiai mezőgazdasági földek megszerzésére vonatkozó, hároméves átmeneti időszak, amit 2011-ben Szlovákia kérésére az Európai Bizottság szabott meg. Szlovákiában ugyanis az Európai Unióba történő belépésekor, 2004. májusában lépett érvénybe az a moratórium, amely alapján hét éven át, azaz 2011. április 30-ig tilos volt mezőgazdasági földet eladni külföldi természetes személyeknek. Akkoriban csak külföldi székhelyű jogi személyek vásárolhattak termőföldeket Szlovákiában.

Helena Mezenská ellenzéki parlamenti képviselő aláírásgyűjtést indított a szlovákiai termőföld megmentése érdekében. A képviselőnő a 2004-ben Szlovákia által is szentesített európai uniós szerződést rosszindulatú tettnek nevezte. Mezenská azt várja Andrej Kiska megválasztott köztársasági elnöktől, hogy konkrét lépéseket tesz az ügy érdekében

Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának gazdasági és régiófejlesztési alelnöke szerint, ha a földvásárlási lehetőségről szóló információ elterjed, a külföldiek "verekedni fognak" a szlovákiai földért.

"Nagyon nagy hányada a termőföldnek spekulatív jelleggel van bizonyos magánemberek kezében, és nyilván arra a pillanatra várnak, amikor megszűnik a moratórium. Egyértelmű, hogy Szlovákiában azok az emberek, akik nem spekulatív jelleggel, hanem gazdálkodási céllal tekintenek a termőföldre azt szeretnék, hogy a magyarországihoz hasonló módon védjék a földet Szlovákiában. Meg kellene védeni a termőföldnek a jellegét, lehetőleg a hazai gazdálkodók kezében kellene tartani a földeket. A másik oldalon viszont nagyon komoly ellenvélemény fogalmazódott meg, ilyen szempontból egy szakmai vita alakult ki Szlovákiában" - mondta az MKP alelnöke.

Jogos tehát a kérdés, vajon ki lesz ezután a tátrai erdők és legelők vagy éppen a csallóközi és bodrogközi termőföldek új tulajdonosa. Elemzők egybehangzó véleménye alapján megoldást egyrészt a meglévő moratórium meghosszabbítása, másrészt az nyújthatna, ha a termőföldet a nemzeti kulturális örökség részéve nyilvánítanák.

A kormány azonban valószínűleg nem tervez ilyen lépéseket, amit a földművelésügyi minisztérium szóvivője is megerősített. Peter Hajnala leszögezte: a Szlovák Köztársaság és az Európai Unió között megköttetett szerződéssel szemben Szlovákia nem fog fellépni. A moratóriumot egyszer már meghosszabbították, újbóli meghosszabbítása pedig nem lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×