eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin

"Ezennel férjnek és férjnek nyilvánítalak benneteket"

Az elmúlt hétvégétől kezdődően Angliában és Walesben anyakönyv-vezető előtt köthetnek házasságot az egyneműek. Az egyházak ennél többre tartják a házasság szentségét, nem adnak össze egyneműeket. Mostantól kezdve immár a világ tizennyolc országában köthetnek polgári házasságot férfiak férfiakkal, nők nőkkel és élvezhetik a más párokra is vonatkozó örökösödési és nyugdíj jogokat.

Az egyneműek házasságának angliai bevezetése előtt a jogegyenlőség részleteinek kidolgozása volt a nehezebb probléma. Ez után már csak olyan kérdések maradtak fenn, hogy miként hirdesse ki a házasság megkötését az anyakönyv-vezető, és milyen nevet viseljenek a házasultak.

Az a megoldás született, hogy a házastársak általában kettős vezetéknevűek lesznek, mint például John Turner-Smith és Jim Turner-Smith, az anyakönyv-vezető pedig azt hirdeti ki, hogy ezennel férjnek és férjnek, vagy nők esetében feleségnek és feleségnek nyilvánítja az új párt.

Az elmúlt hétvégén párok tucatjai kötöttek házasságot Anglia-szerte. Általában harmincas vagy negyvenes éveikben járó, vagy ennél is idősebb férfiak és nők, akik már évek óta együtt élnek, és többnyire már hivatalosan bejegyeztették a párkapcsolatukat, amire eddig is mód volt. De a házasság ennél több jogot biztosít, még szabályos válóper és válás is lehetséges, vagyonmegosztással.

Itt van azonban egy eltérés a szokásos gyakorlattól: a válás különélés, elhagyás vagy fenntarthatatlan együttélési körülmények miatt mondható ki, de amiatt nem, ha az egyik társ megcsalja a másikat. Ez elég különösnek tűnik, és az az oka, hogy nincs elfogadott meghatározása a szexnek.

Az egyházak nem adnak módot oltár előtti, szentségnek tekintett esketésre. A tradicionalisták hangsúlyozzák, hogy a Szentírás kizárja ezt. De vannak, akik igyekeznek olyan szövegértelmezést találni, ami legalább belegyezést biztosít polgári házasságra lépő egyneműeknek.

Az anglikán egyház élesen megosztott a kérdésben, hiszen a legtradicionalistábbak szerint maga a homoszexualitás is bűn. Vannak azonban nyíltan homoszexuális anglikán papok, és olyanok is, akik hajlandók legalább megáldani egynemű párokat.

Az egyneműek polgári házassága immár tizennyolc országban lehetséges, különös módon egyes katolikus országokban is,
mint Spanyolország, Franciaország, Brazília és Portugália. A skót parlament már megszavazta a vonatkozó törvényt, de ez még nem lépett érvénybe.

A közvélemény megosztott, de jelentős az igenlők tábora jogegyenlőségi alapon. Mások meg úgy látják, hogy az egyneműek házassága csökkenti a homoszexuálisok szabadosságát, ami nemibetegségek terjedéséhez, máskor pedig éppenséggel bűnözéshez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×