eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megsínylik a nyugati cégek a Moszkva elleni szankciókat

Német, brit, olasz, de még amerikai cégek is komoly károkat szenvedhetnek, ha a krími és ukrajnai események miatt szigorú gazdasági szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben. Német üzleti körök azzal riogatnak, hogy emiatt 300 ezer hazai munkahely van veszélyben.

Németország vezető szerepet játszott a Moszkva elleni szankciók bevezetésében, a német cégek azonban tiltakoztak a krími események kapcsán életbe léptetett büntetőintézkedések miatt.

Bár a szoros gazdasági kapcsolatok miatt Németország az, amely gazdasági nehézségeket okozhat Moszkvának, a német cégek is sokat veszíthetnek, ha az oroszok visszavágnak.

Több mint 6000 német cég jegyeztette be magát Oroszországban. A németek által szállított vegyi anyagok nélkül az oroszoknak gondot okozna az olajfinomítás - jegyzi meg a Der Spiegel. Ugyanakkor a Siemens és az építőanyagokat gyártó Knauf és a több mint 1 milliárd eurós befektetésre készülő Volkswagen is sokat veszítene a gazdasági háborúval. Német üzleti körök azzal riogatnak, hogy 300 ezer hazai munkahely van veszélyben.

Az Európai Unióból származó cégek 2012-ben 152 milliárd eurónyi terméket és szolgáltatást adtak el Oroszországban - 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az európai bankok 136 milliárd, az amerikaiak pedig 27 milliárd dollárnyi hitelt adtak oroszoknak. Az orosz rubel az idén már csaknem 10 százalékot vesztett értékéből a dollárhoz képest.

Az eredmény: drágább lett például a gépkocsi import. Az orosz piacon érdekelt és a Ladát birtokló Renault-Nissan januárban és márciusban is 3-3 százalékkal emelte árait és a piac szűkülésétől tart.

Hogy mit jelenthetnek a szankciók, azt a rivális Peugeot Iránban már megtapasztalta. 2011-ben csaknem félmillió kocsit adott el ott, az ENSZ-szankciók bevezetése után a következő évben egyet sem. Mindez havi 10 millió euróval csökkentette profitját.

A tervezett büntetőintézkedések keresztülhúzhatják a nagy energiacégek orosz beruházási terveit. A BP például 20 százalékos birtokosa a Rosznyefty orosz olajcégnek és egyetlen nap alatt 850 millió dollárt veszített Rosztnyefty részvényein. Az Exxon Mobil épp a Rosznyefttyel együtt tervezett feltárni egy hatalmas olajmezőt.

Még az amerikai cégek is kárt szenvednének, miközben az Obama-kormányzat harcosan és republikánus ellenzéke még harcosabban akarja megbüntetni Vlagyimir Putyint.

A PepsiCo és a General Electric szóban már illetékesek értésére adták, hogy nem akarnak szigorú szankciókat. A Pepsi 2012-ben mintegy 5 milliárd dollárt keresett az orosz piacon. A GE orosz partnerekkel együtt gyárt gázturbinákat, a Boeing pedig 1 milliárd dollár értékben adna el gépeket az oroszoknak.

William Reinsch, az Amerikai Külkereskedelmi Tanács elnöke azt mondta: "az ilyen játékban kétféleképpen sérülünk: az amerikai szankciók miatt cégek mehetnek tönkre és kárt okoznak majd az orosz ellenintézkedések is."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×