eur:
391.17
usd:
365.5
bux:
68106.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Vihart kavart a nemek egyenlőségének oktatása Franciaországban

Elszabadultak az indulatok Franciaországban a szélsőséges formájában a férfiak és a nők közötti különbséget tagadó gender-elmélet miatt. Az elmúlt napokban több száz szülő nem küldte gyermekét iskolába, ily módon tiltakozva az ellen, hogy hatszáz intézményben szerintük a gender alapvetéseit is tartalmazó programot vezettek be. Az oktatási miniszter határozottan cáfolta, hogy a vitatott elméletet oktatnák.

A feszültség forrását "Az egyenlőség abcd-je" nevű program képezi, melyet a kormány az idei tanévtől vezetett be kísérleti jelleggel hatszáz állami iskolába, és amelynek hivatalosan az a célja, hogy már óvodás kortól tudatosítsák a gyermekekben a nemek közötti egyenjogúságot. A kezdeményezés már induláskor komoly ellenérzéseket váltott ki a társadalomban, elsősorban azért, mert az önmagában nemes cél "a nemi sztereotípiák" elleni küzdelmet is magába foglalja.

Ez utóbbi "harc" leegyszerűsítve abból áll, hogy a fiúkat lányosnak, a lányokat pedig fiúsnak tartott játékok felé terelgetik. A program szerint az oktatóknak örülniük kell, ha a kisfiúk babáznak, vagy a lányok kamionnal játszanak. Alapkérdéseket tárgyalnak meg a nebulókkal: például, hogy a fiúk vagy az apukák viselhetnek-e szoknyát, a bábasszonyok miért a nők közül kerülnek ki, a kőművesek miért többségükben férfiak?

A fentiek mellett egy Tomboy nevű oktatófilmet is levetítenek, amely egy magát fiúnak kiadó 10 éves kislány vonzódásáról szól egy másik kislány iránt. Meseolvasás közben a tanítóknak fel kell hívniuk a figyelmet a nemi szterotípiákra, például arra, hogy mindig a királyfi az, aki megmenti a királykisasszonyt a veszélytől.

A programot ellenző szülők és pszichológusok szerint "a sztereotípiák elleni küzdelem" valójában ideológiai harc, amivel komoly pszichés- és identitás zavarokat okozhatnak a gyermekekben. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a program rejtett formában ugyan, de a gender-elmélet szélsőséges állításait veszi át, főleg annak sugalmazását, hogy a nemi identitás egyszerű választás kérdése lenne.

Az aggodalmakat fokozta, hogy az oktatási miniszter többször kijelentette: ahhoz, hogy a baloldal által megálmodott társadalmat létre lehessen hozni, a gyermekeket ki kell szakítani mindenféle családi, vallási, szociális, és egyéb "kondicionáltságból". Az "új ember" szerinte a megfelelő iskolai nevelés során fog kialakulni.

Az ellenválasz nem sokáig váratott magára: a nyolcvanas években a rasszizmus elleni küzdelemben ismertté vált Farida Belghoul író- és filmrendezőnő országos hadjáratot indított a gender-elméletnek az iskolába való bevezetése ellen, és nemrég arra szólította fel a családokat, hogy tiltakozásul havonta egyszer ne küldjék iskolába gyermekeiket. A felhívásra az elmúlt napokban válaszoltak először, a hírek szerint elsősorban muzulmán és roma családok, ami kisebb politikai hisztériát keltett az országban.

Az oktatási miniszter hazugsággal vádolta meg Farida Belghoul-t, a mértékadó média pedig rögtön összemosta a szélsőjobbal, miközben gyakorlatilag egyhangúan azt magyarázták, hogy miért hamisak az aktivistanő állításai. A baloldali Liberation napilap például az egyik elterjedt hírt cáfolta, miszerint a gyermekeket önkielégítésre is tanítanák.

A cikkíró ennek kapcsán elismeri, hogy Németországban néhány éve valóban készült egy tanulmány, melynek kidolgozásában az Egészségügyi Világszervezet munkatársai is részt vettek, és amelyben a szerzők azt állítják, meg kell ismertetni az 1 és 6 év közötti gyermekekkel a saját testük érintéséből származó örömöket, illetve a korai maszturbációt. Ám ez a lap szerint egyáltalán nem kötelező érvényű anyag, másrészt Franciaországra végképp nem vonatkozik.

E cáfolat azonban inkább egy elismeréssel ér fel, a gyermekeiket féltő szülők ugyanis attól tartanak, hogy a tegnap még ajánlásnak mondott szövegek előbb-utóbb normákká válnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×