eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Továbbra is kalózkodással vádolják a Greenpeace aktivistáit

Az orosz hatóságok továbbra is kalózkodással vádolják és vizsgálati fogságban tartják a Greenpeace környezetvédelmi szervezet 30, jobbára nyugati aktivistáját. A környezetvédőket egy olaj-platformnál történt tiltakozásért vették őrizetbe.

Alexandra Harris a Greenpeace egyik Murmanszkban fogva tartott aktivistája azt mondta a Telegraph című lapnak, hogy hasi fájdalmai ellenére nem akarják ellátni. Harrist pénteken vezették egy helyi bírósági meghallgatásra, ahol a helyi eljárásnak megfelelően egy fémketrecbe zárták. Az orosz hatóságok összesen öt britet vádolnak kalózkodással és megtagadták tőlük, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessenek.

A hetek óta börtönben ülő 27 éves nő elmondta, hogy magánzárkában ül és naponta egyszer engedik ki sétálni. Az Északi-tengeri Prirazlomnaja orosz olajfúró toronyhoz szeptemberben érkeztek a 18 különböző országból származó aktivisták, akiket egy hónapja tartóztattak le. Rajtuk kívül hajójuk személyzetét és két szabadúszó újságírót is őrizetbe vettek és az orosz törvények alapján akár 10-15 év börtönre is ítélhetnek.

Az orosz hatóságoknak másfél éven át joguk van vizsgálati fogságban tartani gyanúsítottakat, mielőtt vádat emelnének ellenük - a legtöbb nyugati országban mindössze néhány napos fogvatartás engedélyezett, ha nincs vád. Az aktivisták ugyanakkor arra számítanak, hogy hamarabb megindul a per. Addig egy orosz börtönben, orosz fogvatartottak társaságában várják, hogy sorsuk jobbra forduljon.

A Greenpeace abszurdnak nevezte a kalózkodás vádját és azt emlékeztet, hogy azt még Vlagyimir Putyin orosz elnök is elutasítja.

A 350 millió dolláros költségvetésből gazdálkodó szervezet tiltakozott az olajfúró-platformánál, amely a tervek szerint elsőként hozza majd a felszínre az északi-tengeri olajat. A Greenpeace szerint nem szabad megengedni, hogy a sarkvidéken beinduljon az energiahordozók kitermelése és tiltakoznak az "ipari méretű halászat" ellen is.

A Greenpeace emellett azt állítja, hogy az ottani olajkitermelés során évente 30 millió hordónyi olaj szivárog ki és károsítja a környezetet. Pontos adatok ugyanakkor nincsenek arról, hogy hogyan hathatnak ki az állítólagos szennyezések a sarkvidéki élővilágra. Az orosz hivatalos statisztika sokkal alacsonyabb mértékű szennyezésről és kevesebb incidensről beszél.

Oroszország különösen keményen lépett fel az aktivistákkal szemben. Tudósítók megemlítik, hogy Moszkva mennyire fontosnak tartja az északi sarkvidéki kitermelés megindítását: bár Oroszország jelenleg a világ legnagyobb olajkitermelője, az Egyesült Államok kezd a világ legnagyobb energia-előállítójává válni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×