eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Az évszázad csatája vár Obamára

Az "évszázad csatáját" ígéri Barack Obamának az amerikai fegyvertartók lobbijának fő szervezete. Barack Obama azt mondta, minden erejét latba veti, hogy törvénymódosításokkal fékezze meg a lőfegyverekkel elkövetett erőszakot.

Az amerikai elnök szerdán honfitársai értésére adta, hogy szigorúan korlátozni kívánja a fegyverviselésről szóló alkotmányos jogaikat. Jobb, ha lemondanak arról, hogy géppisztolyokat és nagykapacitású tárakkal felszerelt fegyvereket tartsanak - üzente nekik kisgyerekek gyűrűjében állva.

A gyerekeknek arra kellett emlékeztetniük az amerikai közvéleményt, hogy iskolások voltak az áldozatai a decemberi mészárlásnak, amikor egy ámokfutó betört egy általános iskolába.

Minden hatalmamat felhasználom, hogy megvalósítsam terveimet - mondta az elnök, aki a Kongresszussal akarja jóváhagyatni a fegyvertartási szabályok szigorítását.

A legnagyobb fegyvertartó lobbi, amely a Sandy Hook-mészárlás utáni napokban sokáig hallgatott, most nem késett a válasszal. A Nemzeti Lőfegyver Szövetség jelezte, jobb, ha Obama felkészül az "évszázad csatájára". A szervezet alelnöke azt mondta: "már előre figyelmeztettük, hogy eljön ez a nap. Ez a vita nem a gyerekek védelméről szól és nem is a bűnözés megfékezéséről. Ez a fegyverek betiltásáról szól. Pont."

Obama nem is számított arra, hogy a newtowni vérengzés után sikerül elnyernie az NRA néven ismert szövetség támogatását. Ugyanakkor úgy érzi, hogy a 20 gyerek és 6 tanár halála nyomán megváltozott a közhangulat és a közvélemény támogathatja a fegyvertartás szigorítását.

A kongresszusi republikánusok - akik többségben vannak az alsóházban és akik a fegyvertartók hagyományos szövetségesei - egyelőre nem foglaltak határozottan állást, és azt mondták: megvitatják az eléjük kerülő javaslatokat.

Maga Obama is elismerte, hogy nem lesz könnyű elfogadtatni az új törvényeket. "Kötelességünk megpróbálni" - mondta.

Törvénybe kell például foglalni, hogy a fegyvereknek maximum 10 lövedéket tartalmazó tárai lehetnek, és azt is, hogy minden fegyver eladása esetén meg kell vizsgálni a vásárló hátterét. Eddig például az online eladások és a fegyvervásárok esetében nem volt kötelező az ilyen vizsgálat. Obama szerint a fegyvereladások 40 százaléka ilyen módon zajlik.

Az elnök azt üzente a képviselőknek: gondoljanak inkább a gyerekek biztonságára, mint arra, hogy elnyerjék a fegyverszövetség támogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×