INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tenyérnagyságú pók a banán között

Infostart / InfoRádió
A klímaváltozás kihat a Németországban élő rovarok világára is. Kiváltképpen azok a bogarak terjedését tanulmányozzák a szakemberek, amelyek betegségeket terjesztenek. Ebből a szempontból elsősorban a szúnyogok jönnek számításba, mert az esős nyarak során még olyan helyen is szaporodnak, ahol korábban nyomuk sem volt.

A közelmúltban az egyik müncheni élelmiszer áruházban riadalmat okozott, hogy a banánkötegek közül előbújt egy csaknem tányérnagyságú pók. Miután kihívták az állatvédő egyesület képviselőjét, kiderült, hogy egy, a trópusokon gyakori óriáspókfajta alighanem egy élelmiszerszállító ládában érkezett német földre és a banánkötegek között került a diszkontba.

Az eset ismét ráirányította a figyelmet arra a folyamatra, amelynek keretében egyre több rovar, kiváltképpen szúnyogfajta érkezik potyautasként a Földközi-tenger felől Németországba, ahol a klímaváltozás során előállt környezeti hatások kedvezően hatnak a szaporulatukra.

Jelenleg 47 fajta szúnyogot tartanak nyilván Németországban, de egyre többször fordul elő már német földön maláriafertőzés, ugyanis repülőgépen távoli földrészekről is könnyen eljutnak Európába ezek a mocsárlázat terjesztő szúnyogok.

Most a Leibniz Társaság átfogó tanulmányba kezdett, hogy megállapítsa, milyen feltételek kedveznek az Alpoktól délre honos szúnyogfajták németországi elterjedésének és miként lehet hatásosan védekezni ellenük.

Miután az Egyesült Államokba a vándormadarak behurcolták az úgynevezett nyugat-nílusi vírust terjesztő szúnyogot, a Leibniz Társaság kutatói nem tartják kizártnak, hogy hasonló úton Európába is eljutnak az errefelé ismeretlen kórok gazdái. Baden-Württembergben például már többfelé is észleltek tigris-szúnyogot, amely nevét igencsak agresszív támadásairól kapta.

De akadt már Culex szúnyogfajta is, amely eddig csak Egyiptomban volt honos, és nehezen kezelhető bőrkiütéssel egybekötött ízületi gyulladást vált ki a csípése.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk