eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt Richard Holbrooke

Sebészi beavatkozás után elhunyt Richard Holbrooke, az amerikai elnök afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a boszniai háborút lezáró daytoni békeegyezmény is. Az amerikai tv-csatornák által közölt halálhírt röviddel később megerősítette hivatalosan Barack Obama elnök kormányzata. A diplomata, felesége révén, Magyarországhoz is kötődött.

A George Washington Egyetem klinikájára a múlt héten rosszulléte miatt beszállított, 69 éves Holbrooke-ot szombaton aortaszakadás miatt műtötték meg, ezután az orvosok állapotát stabilnak, de válságosnak minősítették. Helyi idő szerint hétfőn hunyt el Washingtonban.

A nemzetközi diplomáciai életet sokkolta Richard Holbrooke halála. A nagy termetű politikus szókimondásáról és néha nyers modoráról volt ismert. Ezzel tudta viszont elérni 1995-ben, akkor még Bill Clinton megbízottjaként, hogy a boszniai háborús felek kénytelen-kelletlen aláírják a daytoni békeegyezményt.

Holbrooke pénteken, Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott találkozóján lett rosszul, és ezután hajtottak végre rajta szívműtétet.

Obama elnök korábban azt mondta, "imádkozik a felépüléséért", most arról beszélt, hogy "az amerikai külpolitika egy igazi óriása volt". Az elnök és kormánya éppen a napokban készül arra, hogy kiadja az afganisztáni és pakisztáni amerikai politikai irányvonal elemzését.

A német-zsidó gyökerekkel rendelkező, New York-i születésű Richard Holbrooke 1962-ben, Vietnamban kezdte diplomáciai karrierjét, és az összes demokrata elnök alatt szolgált. A "Buldózernek" és "Dühöngő Bikának" is nevezett Holbrooke Boszniában vált híressé. Egyik megjegyzése szerint nem volt lelkiismeret-furdalása, azért, mert "erkölcstelen dolgokat cselekvő emberekkel" kellett tárgyalnia. "Ha megakadályozod további emberek halálát, akkor nem tettél rossz szolgálatot" - mondta.

Ismert volt róla, hogy a később háborús bűnperbe fogott Szlobodan Miloseviccsel együtt pálinkázott, és az is, hogy keresztnevükön szólították egymást. Arra viszont már nem tudta rávenni Milosevicset 1999-ben, hogy vonja ki a szerb csapatokat Koszovóból.

Korábbi főnöke, Henry Kissinger egykori külügyminiszter egyszer azt mondta róla: "Ha Richard mond valamit, mondj igent rá. Még ha nemet mondasz is, egy idő után egyet fogsz vele érteni, de az út nagyon fájdalmas lesz."

Érdekes módon Holbrooke-nak köze volt huszadik század egyik nagy politikai kiszivárogtatásaként ismert "Pentagon-anyagokhoz". A médiához került belső tanulmányban azt írta: a vietnami háború inkább szól Amerika presztízsének megőrzéséről, mint a kommunizmus megfékezéséről.

Holbrooke stílusát Obama is értékelte, aki röviddel 2009-es megválasztása után afganisztáni és pakisztáni különmegbízottnak nevezte ki. Ezzel elemzők szerint gyengítette egykori riválisa, Hillary Clinton külügyminiszer mandátumát, de megjegyezték: ha Clinton nyerte volna az elnökválasztást, Holbrooke lett volna a külügyminiszter.

Stílusa miatt nem mindenki szerette Washingtonban. Õ volt az egyetlen, aki két terület - Kelet-Ázsia és Európa - felelőseként is elérte külügyminisztériumban a helyettes államtitkári rangot. Volt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is.

Holbrooke nem válogatta meg szavait, amikor az afgán kormányon belüli korrupcióról beszélt, ennek ellenére Hamid Karzai elnök is méltatta és részvétét nyilvánította.

Holbrooke Magyarországhoz is kötődödött: felesége ugyanis Kati Marton magyar származású újságíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×