eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Irán győztesnek érzi magát

Irán győzelemnek minősítette a nukleáris programjáról indult nemzetközi tárgyalásokat és közölte: a külföldi nyomás ellenére nem tesz engedményeket. Teherán főtárgyalója azt mondta, a hat nagyhatalom elfogadta feltételeit. A nyugati országok attól félnek, hogy Irán nem áramot próbál termelni, hanem atombombát akar kifejleszteni.

Több mint egy év után a héten ült le Irán ismét tárgyalni a külfölddel atomprogramjáról, amelyről azt mondja, hogy joga van annak minden folyamatát saját kézben tartani. A külvilág azonban fél, hogy az otthon végzett urándúsítás lehetővé teszi, hogy a vallási alapon irányított köztársaság tömegpusztító fegyverhez jusson.

Irán már eddig is nagy hírverést csapott rakétaprogramjának, és az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartanak, hogy komoly fenyegetést jelent majd a térségben, ha saját rakétáira saját atomtölteteket szerelhet.

Az iráni főtárgyaló, Szaíd Dzsalili most győzelemnek állította be, hogy kétnapos megbeszélések után az amerikaiak, az európaiak a kínaiak és oroszok még mindig tovább akarnak tárgyalni januárban Teheránnal. "Jobb lesz, ha a nyugat együttműködik velünk és feloldják az ENSZ-szankciókat" - adta értésre az illetékes.

A WikiLeaks legutóbbi szivárogtatásai után a nemzetközi közvélemény szembesült azzal, hogy a hivatalos nyilatkozatok nem mindig esnek egybe a zárt körben elhangzott megjegyzésekkel. Elemzők szerint a mostani, genfi tanácskozások sem oszlatták el a bizalmatlanság légkörét.

Francois Nicoullaud egykori teheráni francia nagykövet azt mondta: "a legfontosabb, hogy a tanácskozás nem végződött totális kudarccal, és az így egy folyamat része lehet, ami eltökéltséget és sok türelmet igényel mindkét oldaltól." Azt is kiemelte, hogy az irániak azonnal hajlandónak mutatkoztak, hogy nukleáris programjukról tárgyaljanak, bár ez csak taktika lehet - ismerte el.

Az elmúlt években a Teheránnal tárgyaló európaiak többször próbálták gazdasági segély és együttműködési csomagokkal rábírni Iránt arra, hogy az urándúsítást ne otthon folytassa, hanem fogadja el, hogy külföldről kap fűtőelemeket.

Elemzők megjegyzik: az európaiak is keményebbé váltak az utóbbi időben, az amerikaiak pedig "kompromisszumkészségüket" hangoztatják - emiatt nekik dolgozhat az idő. Az ENSZ szankciók nem tiltják meg Iránnak a polgári atomprogramot, és a fenyegetőnek tartott urándúsítás "felfüggesztését" követelik.

A belpolitikai gondokkal küzdő Iránnak nem túl jó, ha sokáig szemben áll a nagyhatalmakkal. Az elkövetkező hónapokban valószínűleg a korábban elhangzott nyilatkozatokat ismétlik majd a felek, miközben zárt ajtók mögött a részletekről alkudoznak. A WikiLeaks-affér miatt pedig valószínű, hogy kínosan ügyelnek majd rá, hogy ezek ne kerüljenek napvilágra - hacsak nem így akarnak nyomást gyakorolni egymásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×