eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kadhafi muzulmán Európáról álmodik

Felháborodást váltott ki Moammer Kadhafi líbiai elnök, aki szerint az Európai Uniónak évi ötmilliárd eurót kellene fizetni az országának, amely cserébe a bevándorlók visszatartásával "megakadályozná, hogy Európa feketévé váljon". Kadhafi azt is sürgette, hogy az európaiak fordítsanak hátat a kereszténységnek.

Bár Moammer Kadhafit európai partnerei - országa energiakincse miatt - komolyan veszik, nehéz nem megmosolyogni a marcona női testőrök hadával érkező, és vendéglátói országaiban is sátrat verő líbiai vezetőt.

Kadhafi merész és ellentmondásos kijelentéseiről is ismert, és háromnapos olaszországi útján sem hagyta ki a lehetőséget, hogy vihart kavarjon. Hivatalosan azért érkezett, hogy vendéglátóival megemlékezzen a három éve aláírt barátsági egyezményről, amely a XX. századi olasz gyarmatosítás sebeit hivatott begyógyítani.

Most az általában hasonlóan ellentmondásosan fogalmazó Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, és általában a vallásos olaszok tömegeit is sikerült magára haragítania. Azt mondta ugyanis, hogy az iszlámnak kell Európa vallásává válnia. "Ha egységes vallásunk lesz, akkor az Mohamed vallása kell, hogy legyen" - fejtegette félezer fiatal előtt Rómában.

A Vatikán egyik illetékese úgy reagált: mindez sérti a pápát és a katolikus Olaszországot. "Arról, hogy milyen vallást követnek, az egyes személyek döntenek, nem az egész kontinens" - mondta Robert Sarah érsek.

Kadhafi megjegyzései kellemetlenül érintették Silvio Berlusconi koalíciós kormányát, amely pedig közeli kapcsolatokat tart fenn Líbiával. "Miért kell Olaszországot színpadként felajánlani Kadhafi előadásaihoz?" - tette fel a kérdést egy kormánypárti képviselő.

A líbiai vezér azzal a javaslatával is haragot váltott ki, amely szerint, ha az EU évi ötmilliárd eurót fizetne országának, akkor az megakadályozná, hogy Európa feketévé váljon. "Európa holnap már lehet, hogy nem is lesz Európa, sőt, fekete lehet, mert több millió éhező és tudatlan afrikai akar ide jönni" - mondta Kadhafi.

Brüsszelben az EU Bizottság szóvivője elzárkózott attól, hogy reagáljon a kijelentésre.

Moammer Kadhafi ezredes 41 éve került hatalomra, amikor megdöntötte a monarchiát. A barátsági szerződés aláírását követő években Olaszország a harmadik számú befektetővé lépett elő Líbiában. Róma vállalta, hogy 1700 kilométeres országutat épít és ötmilliárd eurót fektet be az országban, kompenzációként a 32 éven át tartó gyarmati uralomért. A két ország megállapodott arról, hogy az olasz haditengerészet elfoghatja és Líbiába viheti vissza a tengeren felfedezett illegális bevándorlókat. Az alkut élesen bírálta az ENSZ menekültügyi főbiztossága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×