eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Terrorveszély miatt tiltják a Blackberryt

Erősen korlátozzák a Blackberry okostelefonok használatát az Egyesült Arab Emirátusokban és Szaúd-Arábiában. A hatóságok azt mondják,az üzletemberek körében népszerű eszközök biztonsági kockázatot jelentenek. Szakértők szerint viszont az zavarja őket, hogy nem tudják ellenőrizni a felhasználók üzeneteit.

Az Emirates légitársaság logója ott díszeleg több nagy futballcsapat mezén, luxust és felejthetetlen élményeket ígérve a Perzsa-öbölbe, például Dubajba utazóknak. Az ottani és a szaúdi hatóságok is azonban úgy döntöttek, hogy rövidesen blokkolják majd a Blackberry okostelefon-felhasználók üzeneteit és internetezési lehetőségét.

A Blackberryk automatikusan kódolják és külföldi szervereken át továbbítják a felhasználók e-mailjeit és sms-eit. Ezt az Emirátusok és Szaúd-Arábia is "biztonsági kockázatnak" nevezte.

Az érintett államokban 900 ezer felhaszálója van az ilyen okostelefonoknak, különösen a fiatalok szeretik, hogy nem tudják nyomonkövetni üzeneteiket. Az üzletemberek számára pedig azért fontos a Blackberryk nyújtotta biztonság, mert így sokkal nehezebb hozzáférni bizalmas adataikhoz.

A hatóságok szerint azonban ezt a szélsőségesek és terroristák is kihasználhatják. A TRA emirátusi, és a Szaúdi Telecom nevű szolgáltató is elismerte, hogy nyomást akarnak gyakorolni a Blackberry gyártójára, hogy ossza meg az adatokat.

A cégek tagadták azt a vádat, hogy cenzúrázni akarnák az adatforgalmat. Újságírói szervezetek szerint viszont az Emirátusok egyszerre technológiai úttörő a térségben, miközben elnyomó törvényeket hoz, és fokozni kívánja a polgárok és ott élők megfigyelését.

A Blackberryt gyártó és szervereit üzemeltető, kanadai RIM egyelőre nem kommentálta a korlátozásokat. Nem világos, mi történik majd a Dubajon átutazók százezres tömegével, akik nem a helyi szolgáltatókkal szerződtek. A tilalom elveheti ott élő nyugati dolgozók kedvét is, akik között magas a könnyű e-mailezési felülete miatt népszerű telefon.

Az emirátusi hatóságok már tavaly is összetűzésbe kerültek a Blackberryvel, amikor egy állítólag szoftverfrissítés letöltésére ösztönözték a felhaszálókat. A RIM szerint azonban valójában egy kémprogramot akartak telepíttetni, amellyel hozzáférhettek volna a telefonokon tárolt személyes adatokhoz.

Szaúd-Arábiában és az Egyestült Arab Emirátusokban is rendszeresen blokkolják a hozzáférést az olyan weboldalakhoz, amelyek tartalma a hatóságok szerint ellenkezik az országok konzervatív értékeivel, vagy elégedetlenséget szíthat.

Most többezer mobilfelhasználó szembesül azzal, hogy heteken belül nem tud majd üzeneteket küldeni, hacsak nem cseréli le a telefonját egy olyanra, amelynek adatforgalmát nyomon tudják követni a hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×