eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szlovákia sajnálja a pénzt a görögöktől

Szlovákia egyelőre nem hajlandó aláírni az európai pénzügyi mentőcsomagot -jelentette ki az új szlovák miniszterelnök. Iveta Radièová bemutatkozó látogatásra érkezett Brüsszelbe.

Kétnapos brüsszeli tartózkodása alatt a szlovák miniszterelnök intenzív tárgyalásokat folytat az illetékesekkel a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítségről, illetve az európai pénzügyi stabilitási mechanizmusról.

Szlovákiának mindkét kérdéssel gondjai vannak. Az előző, Robert Fico vezette kormány ugyanis még májusban elvi belegyezését adta Szlovákia részvételéhez a mentőcsomagban, ám a választások után már nem volt hajlandó aláírni a dokumentumokat, ezt az új kormánykoalícióra bízta.

Radicsová és az új pénzügyminiszter, Ivan Miklos most világosan Brüsszel tudomására hozták, hogy a kérdést előbb a szlovák kormány, majd a parlament elé akarják vinni, és csak aztán tudnak állást foglalni, azt azonban mindketten többször is hangsúlyozták: nem értenek egyet a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segítséggel.

A nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül az ígérteket nem lehet teljesíteni" - hangsúlyozta Radièová. Az EU vezetői viszont az elmúlt egy hónapban többször is megüzenték Pozsonynak: a vállalt kötelezettségek teljesítését várják el az új kormánytól is.

A görög adósságválság miatti aggodalom jegyében létrehozott 440 milliárd eurós kölcsönalapot az eurózóna 16 ország adja össze. Az EU több vezető képviselője azzal számolt, hogy július közepéig Szlovákia is belegyezését adja a mechanizmus működéséhez, így az a hónap végén indulhatott volna be. Ez a terv azonban meghiúsul, mivel az új szlovák kormány parlamenti felhatalmazást akar ez ügyben. Szlovákia részesedése a csomagban 4,5 milliárd euró, ezt az új szlovák vezetésnek túl soknak tartja. .

A múlt héten hivatalba lépett Radièovának ez az első külföldi útja. Ezzel szakított azzal a hagyománnyal, hogy a mindenkori szlovák, illetve cseh miniszterelnök vagy államfő első külföldi útja Prágába vagy fordítva, Pozsonyba vezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×