eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Holnap szavaznak a franciák a burka-törvényről

A francia képviselőházban kedden tartják az úgynevezett burka-törvényről szóló ünnepélyes szavazást. A muzulmán nők egész testét és arcát elfedő ruhadarab várható betiltására több hónapos vita után kerül sor.

 Az új jogszabály hat hónapos "felvilágosító kampányt" követően, jövő tavasszal lép hatályba, és 150 euróra, mai árfolyamon több mint 40 ezer forintra bünteti azokat, akik nyilvános helyen elfedik az arcukat.

Azokat a személyeket pedig, akik a nőket ilyen ruhadarab viselésére kényszerítik, hat hónap börtönnel és 30 ezer eurós, közel 8,5 millió forintos pénzbírsággal sújthatják. A büntetési tétel a duplájára emelkedik abban az esetben, ha az áldozat kiskorú.

Bár a női testet és arcot teljesen eltakaró, burkának vagy nikábnak nevezett fátyol betiltását a jobboldal vitte végig az ellenzéki szocialisták folyamatos tiltakozása mellett, érdemes emlékeztetni, hogy a problémát egy kommunista önkormányzati képviselő vetette fel még tavaly szeptemberben, aki akkor aggasztónak nevezte a nagyvárosokban egyre inkább terjedő jelenséget.

A Fillon-kormány tagjai már a vita elején úgy vélték, hogy az ominózus ruhadarab viselése nem egyeztethető össze a francia köztársaság értékeivel, abban ugyanis a nők megalázását és alávetettségét látták.

Érdekes módon a más, nőket érintő kérdésekben olykor kifejezetten radikális feminista szervezetek a vitában alig vettek részt. Ez alól egyedül a kormány álláspontját támogató "Sem prostituáltak, sem alávetettek" nevű női jogvédő egyesület képezett kivételt, melynek képviselőit egyébként néhány hónapja egy Párizs környéki nyilvános vitán a burka viselésének támogatói csaknem megvertek.

A szabályozás ellenzői úgy vélik, hogy az új jogszabály további hátrányos megkülönböztetéseket fog szülni, ám az igazságügyi minisztérium szerint a szöveg támadhatatlan. Abban ugyanis szó szerint nem a burka viselését tiltják meg, hanem az arc elfedését. A kormánypárti képviselők annyira biztosak a dolgukban, hogy frakcióvezetőjük bejelentette: a kétségek eloszlatása végett előzetes normakontrollt kérnek az Alkotmánytanácstól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×