eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még a Bálnát is zavarják a gigantikus hullámok

Az Alex hurrikán átvonulása után visszatértek a Mexikói-öbölbe azok a hajók, amelyek a szivárgó kútból a felszínre került olajat próbálják meg eltávolítani a partokról. A rossz idő miatt azonban nem minden hajó tudott kifutni a tengerre.

Louisiana partjainál már kihajóztak azok a hajók, amelyek a vízről próbálják lemerni a 11 halálos áldozatot követelő DeepWater Horizon katasztrófa után kiömlött olajat. További három part menti államban, Alabamában, Mississippiben és Floridában azonban a kikötőkben tartották a hajókat.

Ez a fajta mentesítő munka, amely pedig nagyon fontos ahhoz, hogy a part menti élővilágot megmentsék a környezeti katasztrófától, vagy legalábbis csökkentsék a kárt, gyakorlatilag már egy hete szünetel.

A vízből kiszivattyúzott olajat nagyobb hajókba pumpálják át, ám ezek a közel kétméteres hullámok miatt nem tudtak kifutni. Előrejelzések szerint az idő még egy hétig viharos marad.

A partokon viszont könnyebben megy a kármentesítés. A New Orleanstól 100 kilométerre, délre fekvő szigeten, Grand Isle-on 800 ember gyűjti az olajcsomókat és a még folyékony olajat - a parti őrség helyi parancsnoka szerint két napon belül meg sem lehet majd mondani, hogy szennyezett volt a környék.

A lousianai partoknál vetették be az eredetileg a sérült olajkúthoz vezényelt óriás tajvani szivattyúzó hajót, a "Bálnát" is, amely napi 21 millió gallon olajos vizet képes beszivattyúzni, elválasztani az olajat a víztől, majd a viszonylag tiszta vizet visszaengedni a tengerbe.

Amíg az amerikai parti őrség és a BP illetékesei eldöntik, hogy a baleset helyszínre engedhetik-e a hajót, addig a partok mentén folyik a tesztelése. Még a gigantikus hajót is megzavarták azonban a nagy hullámok, derült ki az üzemeltető cég, a TMT e-mailjéből.

Az időjárás viszont nem tudta hátráltatni a BP mérnökeinek a munkáját, akik két új kutat fúrnak a vízbe olajat pumpáló mellé. Az oldalfuratokon keresztül próbálják majd eltömíteni a kutat, amelynek balesetét immár a Mexikói-öböl legnagyobb olajkatasztrófájának nevezik. Becslések szerint 35 - 60 ezer hordónyi olaj ömlik a tengerbe minden nap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×