eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

"Ha nyertél nekünk 1,4 milliárd eurót, akkor nagyon jó vagy"

Főnökei biztatták a túlzott kockázatvállalásra - állította az a 2008-ban közel ötmilliárd eurós veszteséget felhalmozó francia bróker, akit most állítottak bíróság elé. A pénzügyi válság arcának is tartott Jerome Kerviel állítja: elöljárói elnézték, hogy kijátszotta a Societé Génerale biztonsági rendszereit, és többmilliárdos kockázatot vállalt a bank nevében.

Jerome Kerviel, a 33 éves ex-bróker, aki két éve hatalmas pánikot okozott a nemzetközi piacokon, elegáns öltönyben jelent meg a párizsi igazságügyi palotában megkezdődött perének tárgyalásán és máris főnökeit vádolta okolta azért, mert majdnem bedöntötte a Societé Génerale-t.

Elöljáróim bátorítottak - mondta. - Néha különösen fárasztó volt a munka, reggel héttől este tízig tartott, gyakran ünnepnapokon is dolgoztam és csak azért álltam le, hogy megegyek egy szendvicset - mesélte a zsúfolásig megtelt teremben.

2008 januárjában bombaként robbant a hír, hogy Kerviel 4,9 milliárd eurós veszteséget produkált a banknak, gyakorlatilag azzal, hogy rosszul fogadott a nemzetközi részvényárfolyamok mozgására. A renegát bróker ezt el is ismerte, ügyvédje szerint azonban nem egyedül ő a hibás. A banknak látnia kellett, hogy a bukás előtt Kerviel milyen csillagászati profitot termelt neki - mondta.

A bíróságon felolvasták Kerviel, és a SocGen volt befektetési főnöke, Jean-Pierre Mustier egyik beszélgetésének leiratát is. "Ha nyertél nekünk 1,4 milliárd eurót, akkor nagyon jó vagy. Amit tettél, az fájdalmas volt, de nem nagy ügy" - olvasható a dokumentumban.

A brókert öt év börtönre, és 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találják a bizalom megrendítése, informatikai visszaélés és hamisítás vádjaiban. A banknál éves fizetése prémiumával együtt 100 ezer euró volt.

A per iránti érdeklődés olyan hatalmas, hogy több száz újságíró érkezett Párizsba külföldről. Az eljáró bíró megtiltotta a hírek gyors továbbítására alkalmas Twitter oldal használatát a teremben.

A per sokak számára azért érdekes, mert a történteket úgy látják, mint bizonyítékot a pénzügyi befektetői ágazat túlzott kockázatvállalására, amely elvezett a milliók számára fájdalmas pénzügyi válsághoz. A közvélemény egy része tehát azt várja, hogy "a kapitalista rendszer kulturális hibájáról" is ítéletet mondanak-e, vagy csak egyetlen ember felelőtlenségéről - mondta egy kommentátor a Reutersnek.

Daniel Bouton, a Societé Génerale tavaly lemondásra kényszerült elnöke nem volt hajlandó megjelenni a peren és írásos tanúvallomást tesz. A bank azt állítja, hogy Kerviel egyedül cselekedett, és "példás büntetést" kért rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×